Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Arrow Lords Of Metal TOP 25 VAN 2023

“…waar zijn de steekpenningen naartoe gegaan en welke manager of platenlabel heeft Arrow Lords Of Metal iets toegestopt? “

Niets is zo subjectief als een smaak, daar zijn wij ons als recensenten volledig bewust van. Maar als je veel smaken met elkaar vergelijkt, kun je een mooi representatief beeld krijgen van wat er het afgelopen jaar voorbij is gekomen op metalgebied en er wellicht nog bruikbare ideeën uit opdoen. De releases zijn reden voor een terugblik, op weer een prachtig muzikaal jaar. Hier zijn ze dan! Wat ons betreft de 25 meest essentiële, vetste, beste, metalste platen van 2023!
Tekst: Evil Dr Smith, voorwoord Ramon van Hengel | 31 december 2023

De lijst van de Arrow Lords Of Metal Top 25 is gebaseerd op de jaarlijsten van de medewerkers. We houden de puntentelling transparant, zodat jullie niet hoeven te denken: jaja, waar zijn de steekpenningen naartoe gegaan en welke manager of platenlabel heeft Arrow Lords Of Metal iets toegestopt? Elke nummer 1 van een jaarlijst kreeg 25 punten, de nummer 2 kreeg 24, enzovoort. Tenslotte nummer 25 dus 1 schamel puntje. Aangezien er zo godsgruwelijk veel platen elk jaar uitkomen, is het op zich al een prestatie om überhaupt in een jaarlijst te worden opgenomen, laat staan in meerdere lijsten. Om dat te honoreren krijgt elke plaat 10 bonuspunten in elk volgend lijstje. De Top 3 stond in vier lijsten, dus deze albums kregen 30 bonuspunten. De nummers 4 t/m 11 en nummer 15 stonden in drie jaarlijsten, dus kregen 20 bonuspunten. De overige stonden in twee jaarlijsten: 10 bonuspunten derhalve.

Het erepodium levert uiteindelijk best wel een, mijns inziens, verrassend gezelschap op. Namelijk twee band die zich allebei in het melodieuze deathmetalgenre ophouden, maar waar de een dat doet met een slepende, doomy sfeer, daar schakelt de ander juist in de vierde thrashmetalversnelling. Over thrashmetal gesproken: de bronzen plek is zowaar weggelegd voor een viertal oudgedienden die mede verantwoordelijk zijn voor dit genre, al spelen ze het zelf al een kleine veertig jaar niet tot nauwelijks meer. Enfin, here are the results of the jury.

DE WINNAAR! Volgens ons het beste album van 2023 is geworden:

1. Insomnium – Anno 1696 (Century Media) (112 punten)

Vera: “Insomnium zijn meesters in het samensmelten van melancholie en stevige metal! Een heerlijke ‘stew’ uit eigen keuken is het resultaat. Drie sterren in de Michelin gids verdienen ze!”

Lees verder: https://arrowlordsofmetal.nl/insomnium-anno-1696/

2. In Flames – Foregone (Nuclear Blast) (96 punten)

Vera: “‘Foregone’ heeft ook een thema. Zonder te prediken brengt In Flames de hete hangijzers in onze maatschappij met de nodige kritiek ten berde. Van op die barricades weerklinkt het mediumtempo ‘Meet Your Maker’ dat echter ook wat egale smooth cleane zang heeft, een formule die In Flames blijft toepassen (sterke refreinen die je doen meezingen).[…] In Flames zorgt voor veel afwisseling en blijft boeien, zodat we tijdens het slotnummer ‘End The Transmission’ enkel maar kunnen hopen dat ze de verbinding met de rest van de wereld niet verbreken, maar aan de energie tijdens hun concerten te oordelen, zal dat zeker nog niet het geval zijn.

Lees verder: https://arrowlordsofmetal.nl/in-flames-foregone/

3. Metallica – 72 Seasons (Blackened Recorings) (85 punten)

Erik: “Verwacht als fan geen nieuwe ‘Kill ’em All’ of ‘Master Of Puppets’. Dat is ’72 Seasons’ uiteraard niet. Vernieuwend is Metallica al lang niet meer. Dat betekent echter niet dat het viertal geen goede platen meer kan maken. Dat kunnen ze namelijk wel; in mijn oren levert de band met ’72 Seasons’ het beste album van het ‘Trujillo’ tijdperk af, dat ook alweer twintig jaar duurt.”

Lees verder: https://arrowlordsofmetal.nl/metallica-72-seasons/

4. Obituary – Dying Of Everything (Relapse Records) (75 punten)

Erik: “Afwisseling maar vooral herkenbaarheid is troef op ‘Dying Of Everything’ en dat laatste is natuurlijk geen sinecure. Je zou Obituary kunnen omschrijven als de AC/DC van de death metal. Is dat erg? Zeker niet voor de fans die de band al tientallen jaren steunen en volgen. Die kunnen het album blind aanschaffen. Nieuwe zieltjes gaat Obituary niet winnen met dit album, maar dat zal ook de opzet niet zijn geweest.”

Lees verder: https://arrowlordsofmetal.nl/obituary-dying-of-everything/

5. Angelus Apatrida – Aftermath (Century Media) (75 punten)

William: “Het is een plaat van deze tijd met veel variatie, hele sterke, genadeloze old school thrash metal riffs komen als K.O.-waardige uppercuts op je bakkes af. Dit afgewisseld met zeer sterke solo’s en verrassend melodieuze refreinen, eigenlijk hoort deze CD met een waarschuwingstikker te komen: Gij zult dit niet in uw auto afspelen…”

Lees verder: https://arrowlordsofmetal.nl/angelus-apatrida-aftermath/

6. Sulphur Aeon – Seven Crowns And Seven Seals (Ván Records) (74 punten)

Ramon: “Je hebt death metal en death metal. Mensen die voor de hitjes gaan, die gaan deze op atmosfeer gestoelde vorm misschien wel nooit snappen, het is dus meer een band voor de death metalfans die diepgang zoeken. De fijnproevers, maar dan vanaf de andere kant bekeken, zogezegd.”

Lees verder: https://arrowlordsofmetal.nl/sulphur-aeon-seven-crowns-and-seven-seals/

7. Panopticon – The Rime Of Memory (Bindrune) (70 punten)

Amerikaanse, atmosferische black metal van de hoogste plank. Nummers korter dan tien minuten zijn eerder uitzondering dan regel. Zo staat er op dit album van 75 minuten slechts één nummer dat, ternauwernood, binnen de tien minuten is afgerond. Prijsnummer is onderstaande nummer, wat een beest van track! Take a deep breath and… goooo!

8. Ne Obliviscaris – Exul (Season Of Mist) (69 punten)

Vera: “Je zou Ne Obliviscaris progressieve metal voor intellectuele, extreme metal fans kunnen noemen. Hun muziek is allerminst gemakkelijk te doorgronden, maar is wel van een grote schoonheid en vernuft.”

Lees verder: https://arrowlordsofmetal.nl/ne-obliviscaris-exul/

9. Green Lung – This Heathen Land (Nuclear Blast) (68 punten)

Erik: “De muzikale progressie tussen de eerste en tweede plaat van Green Lung was groot. Met ‘This Heathen Land’ doet de band er nog een schepje bovenop en doet een gooi naar de eerste of eredivisie van de huidige hardrockscene”

Lees verder: https://arrowlordsofmetal.nl/green-lung-this-heathen-land/

10. Katatonia – Sky Void Of Stars (Napalm Records) (63 punten)

Vera: “Afsluiter ‘No Beacon To Illuminate Our Fall’ is de grootste verrassing van de plaat. Hier verkent Katatonia het grillige pad van een vrij onvoorspelbare compositie en verdorie, dat gaat hen goed af! Enerzijds voelt dit album als thuiskomen, anderzijds weet Katatonia er toch steeds een hartverwarmend pleidooi over hun innerlijke wereld van te maken. Topklasse!”

Lees verder: https://arrowlordsofmetal.nl/katatonia-sky-void-of-stars/

11. Enslaved – Heimdal (Nuclear Blast) (58 punten) https://arrowlordsofmetal.nl/enslaved-heimdal/

12. Marduk – Memento Mori (Century Media) (52 punten) https://arrowlordsofmetal.nl/marduk-memento-mori/

13. MammothWVH – II (BMG Records) (49 punten) https://arrowlordsofmetal.nl/mammothwvh-ii/

14. Legion of the Damned – The Poison Chalice (Napalm Records) (47 punten) https://arrowlordsofmetal.nl/legion-of-the-damned-the-poison-chalice/

15. KK’s Priest – The Sinner Rides Again (Napalm Records) (46 punten) https://arrowlordsofmetal.nl/kks-priest-the-sinner-rides-again/

16. Soen – Memorial (Silver Lining) (45 punten) https://arrowlordsofmetal.nl/soen-interview-met-martin-lopez-drums/

17. Scar Symmetry – The Singularity (Phase II – Xenotaph) (Nuclear Blast) (41 punten) https://arrowlordsofmetal.nl/scar-symmetry-the-singularity-phase-ii-xenotaph/

18. King Gizzard & The Lizard Wizard – PetroDragonic Apocalypse; or, Dawn of Eternal Night: An Annihilation of Planet Earth and the Beginning of Merciless Damnation (Eigen Beheer) (41 punten)

19. Cruachan – The Living and the Dead (Despotz Records) (38 punten) https://arrowlordsofmetal.nl/cruachan-the-living-and-the-dead/

20. Cattle Decapitation – Terrasite (Metal Blade Records) (37 punten) https://arrowlordsofmetal.nl/cattle-decapitation-terrasite/

21. Corey Taylor – CMF2 (BMG Records) (36 punten) https://arrowlordsofmetal.nl/corey-taylor-cmf2/

22. Sadus – The Shadow Inside (Nuclear Blast) (34 punten) https://arrowlordsofmetal.nl/sadus-the-shadow-inside/

23. Avatar – Dance Devil Dance (Black Waltz) (33 punten) https://arrowlordsofmetal.nl/avatar-kassogtha-veil-of-maya-in-013-tilburg-12-maart-2023/

24. Lamp Of Murmuur – Saturnian Bloodstorm (Argento Records) (33 punten) https://arrowlordsofmetal.nl/lamp-of-murmuur-saturnian-bloodstorm/

Social media