Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
KK’s Priest – The Sinner Rides Again
Napalm Records
Release datum: 29 september 2023
“Dit is topmateriaal! Wij juichen de flexi job van de gepensioneerde K.K. Downing uitermate toe als dit zo’n prachtplaat oplevert!”
9/10
Vera Matthijssens I 16 oktober 2023

In 2011 verliet gitarist K.K. Downing Judas Priest en kwam een einde aan de gitaartandem met Glenn Tipton. Toch bleek het muziekvirus niet uit te roeien in het DNA van de Engelse gitarist en richtte hij ruim tien jaar later zijn eigen band KK’s Priest op. Zij zijn – na ‘Sermons Of The Sinner’ (2021) – terug met een overdonderende opvolger, want ‘The Sinner Rides Again’ heeft een veel betere productie, heel veel sfeer en de ondersteuning van leading label Napalm Records. Wij hebben ervan gesmuld!

Het is uiteraard traditionele heavy metal, voorzien van soms clichématige teksten, hooks die je herkent uit de voorgaande metalen geschiedenis en gitaarsolo’s die je doen opstijgen uit dit verderfelijke oord op aarde, want er zit ook een donker randje aan. Een amalgaam van Judas Priest, Iced Earth en Black Sabbath??? Jazeker! De drijvende kracht achter deze band is niet voor niets 72 jaar en heeft het allemaal meegemaakt.

De bezetting bestaat – buiten K.K. Downing zelf met zijn oorstrelend gitaarwerk – uit medegitarist A.J. Mills (een buurjongen die zich ontpopte tot eminent gitarist), ritmesectie Tony Newton en drummer Sean Elg en vocalist Tim ‘Ripper’ Owens die eerder in Judas Priest, Iced Earth en nog vele andere bands actief was. Dit staat garant voor vuurwerk!

Wanneer de intro van ‘Sons Of The Sentinal’ weerklinkt, is dit alvast erg episch, waarna we bij de acceleratie in pure heavy metal belanden. Hoge zang wordt later gesublimeerd door verhalende tendensen terwijl uitstekend twingitaarwerk op ons afgevuurd wordt. Deze granaatinslag wordt behouden in energieke tracks als ‘Strike Of The Viper’ en ‘Reap The Whirlwind’. De knallers moeten echter nog komen. ‘One More Shot Of Glory’ heeft bijvoorbeeld wel dat instant aanstekelijk gevoel. Het refereert in de titel naar een Judas Priest nummer van ‘Painkiller’, maar heeft er muzikaal – als epische meezingtrack – geen affiniteit mee. Erg catchy. KK’s Priest zoekt ook meer donkere oorden op, getuige het sinistere ‘Hymn 66’ en het beklijvend doomy ‘Keeper Of The Graves’. Het titelnummer wekt dan weer een sensitief gevoel met prachtig gitaarwerk. Ja, KK’s Priest is hier in grote vorm en rond af met het arenagevoel in ‘Pledge Your Souls’ en de serene, bijna devote (koor!) afsluiter ‘Wash Away Your Sins’. Dit is topmateriaal! Wij juichen de flexi job van de gepensioneerde K.K. Downing uitermate toe als dit zo’n prachtplaat oplevert!

Photo credit: Mind Art Visual