Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Enslaved – Heimdal
Nuclear Blast Records
Release datum: 3 maart 2023
“Wat Opeth doet met death metal, doet Enslaved met black metal. Het is zomaar een besluit dat in me opkwam tijdens beluistering van dit nieuwe meesterwerk”
9.5/10
Vera Matthijssens I 10 maart 2023

Enslaved heeft ons tijdens de coronacrisis niet in de steek gelaten. Zij waren één van de eerste bands die livestreams aanboden, bovendien van hoge kwaliteit, gratis en heel de zomer door. Er was ook nog het nieuwe album ‘Utgard’ in 2020, maar daar kon uiteraard niet voor getoerd worden. Des te fijner is het dat er nu toch al een volgend studioalbum met nieuwe songs is, genaamd ‘Heimdal’. Geïnspireerd door de Noordse mythologie, is dit muzikaal ook een complex werkje dat je meermaals moet beluisteren vooraleer alle stukjes van de puzzel in elkaar passen.

Enslaved is intussen geëvolueerd naar een progressieve black metal band. Lange nummers met heel veel wendingen en verschillende sferen. ‘Behind The Mirror’ illustreert dit al goed. Mystieke geluiden worden doorkliefd met de roep van een luide hoorn (bespeeld door gastmuzikant Eilif Gundersen van Wardruna). Dynamische riffs worden vervolgens vergezeld van egale cleane zang en lagen symfonisch aandoende begeleiding, tot de woeste zang van Grutle de ware aard van dit beestje laat zien. Gesproken stukken en knappe leadgitaar vormen de kers op de taart. De drassige, dissonante gitaren kondigen in ‘Congelia’ een meer opgejaagde structuur aan. Enslaved kent de klassiekers na al die jaren. Dat levert ons zowaar een ‘Kashmir’ gevoel van Led Zeppelin op in ‘Forest Dweller’, terwijl Greg Lake uit de beginperiode van King Crimson lijkt opgestaan uit de doden in de cleane zang. Wat Opeth doet met death metal, doet Enslaved met black metal. Het is zomaar een besluit dat in me opkwam tijdens beluistering van dit nieuwe meesterwerk. Dat betekent dat er heel wat Hammond en andere vintage toetsen te vinden zijn in de songs. Onrust en repetitieve patronen beheersen de volgende song ‘Kingdom’. Veel cleane zang en een snuifje woestheid worden afgewisseld. De sfeer is akelig en dreigend, een tendens die meerdere nummers kenmerkt. ‘The Eternal Sea’ is met zijn rustige baspatronen en heldere zang dan weer een verheven track die je de ogen doet sluiten (tot de woeste zang er aan komt). Nog een beetje Zeppelin spielerei met akoestische gitaar en strijkers in ‘Caravans To The Outer World’ dat we al eerder op de EP bespraken, maar dit noemen we intens catastrofaal musiceren! Ook de afsluiter ‘Heimdal’ is rijk gevuld met logge riffs, woeste zang en finesse met cleane zang, zodat dit album een voortdurende ontdekkingstocht zal worden voor elke luisteraar die er wat tijd aan kan besteden. Enslaved rules!!!