Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Velvet Viper – From Over Yonder
Massacre Records
Release datum: 21 augustus 2020
“Nummers als ‘Zed Yago’ en ‘Spell From Over Yonder’ staan dertig jaar na het opbreken van de band nog altijd in afspeellijsten van classic heavy metal op Spotify, wat best wat zegt over de kwaliteit en de impact die dit eigenzinnige plaatje had.”
Jori van de Worp I 10 augustus 2020

Velvet Viper is in alles behalve de naam Zed Yago, in de jaren ’90 is deze band verder zijn gegaan onder een nieuwe naam. Nu brengt Velvet Viper de twee klassieke Zed Yago albums opnieuw uit. ‘From Over Yonder’ en ‘Pilgrimage’ hebben beiden een oppoetsbeurt gekregen in het geluid en zijn voorzien van nieuw artwork waaronder dus een logo van een compleet andere band. Vanaf 21 augustus kan iedereen opnieuw genieten van twee cultklassiekers in de Duitse metal, maar wel met de geluidstechnische standaarden anno nu.

‘From Over Yonder’ werd direct goed ontvangen met zijn mysterieuze concept over Zed Yago, de kapiteinsdochter van het schip The Flying Dutchman. Door hun piratenthema ligt de band dichtbij landgenoten Running Wild, maar muzikaal wordt ook Warlock geademd door de zang van Jutta Weinhold , en zelfs Black Sabbath door het duistere maar toch bluesy geluid. Nummers als ‘Zed Yago’ en ‘Spell From Over Yonder’ staan dertig jaar na het opbreken van de band nog altijd in afspeellijsten van classic heavy metal op Spotify, wat best wat zegt over de kwaliteit en de impact die dit eigenzinnige plaatje had. Een beetje re-release heeft natuurlijk bonustracks, en ook hier vinden we er drie. Als eerst zijn er live uitvoeringen van ‘Rebel Ladies’ en ‘Rockin’ For The Nations’ van dit album. De uiteindelijke afsluiter is een compleet nieuw nummer, ‘The Schmied’, een fijne ballad in het thema van het album.