Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Assignment – Reflections
Massacre Records
Release datum: 21 augustus 2020
“Over de gehele linie ben ik best te spreken over dit ‘Reflections’. Aan te raden voor alle fans van complexe symfonische power metal en ook zeker fans van “echte” prog.”
7.2/10
Jori van de Worp I 09 augustus 2020

Hete aardappelen doorgeven zijn we bij Arrow Lords Of Metal wel fan van. Dit is het vierde album van Assignment wat we recenseren, en inmiddels ben ik ook recensent nummer vier die zich aan de band mag wagen. De meningen over deze band waren dusver verdeeld, en na het horen van ‘Reflections’ schaar ik mij onder het kamp der positievelingen. Dit is het geesteskind van de in Duitsland wonende maar uit Servië afkomstige gitarist Goran Panić. Naar mate de albums vorderden schoof de German power metal telkens wat richting het progressieve spectrum en ‘Reflections’ zet deze lijn voort, zodat ik hier echt wel durf te spreken van prog metal.

Een lang intro ‘Trilogia Balkanica’ laat aardig horen wat de band in huis heeft, om vervolgens over te lopen in ‘Mercyful Angel’, wat de codenaam was voor de Navo-missie in Servië wat ook het onderwerp is van deze veelzijdige “echte” opener. Symphony X is een naam die ik hier wil noemen; snel, heavy en toch complex met sterke teksten. Naast de maatschappijkritische onderwerpen als de Navo-missie gaat het album ook dieper in op de menselijke emotie en persoonlijke tragedies. Hoewel zanger Diego Valdez absoluut geen Russel Allen is, weet hij zich prima staande te houden tussen al dat geweld en brengt hij deze zware onderwerpen overtuigend over. Als sologitarist laat Goran ook horen uit het juiste hout gesneden te zijn. Masterplan komt ook boven bij ‘Obsession’ evenals DGM. Vrouwelijke gastvocalen bij de ballad is helaas wel weer de veilige keuze, maar dat maakt de titelsong geen straf om te beluisteren, zeker niet als er allerlei oriëntaalse geluiden door de muziek heen gewalst zijn.

Tegen het eind van het album worden de composities langer, en lijkt de band iets te geforceerd te willen Dream Theateren. Helaas, dat niveau hebben de heren toch echt niet. Door het lichtere geluid in die songs kan ik een lichte teleurstelling over het eind van dit album niet onderdrukken, maar over de gehele linie ben ik best te spreken over dit ‘Reflections’. Aan te raden voor alle fans van complexe symfonische power metal en ook zeker fans van “echte” prog.