Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The Aristocrats – You Know What…?
Boing Music
Release datum: 28 juni 2019
Tekst: Jan-Simon – 15 september 2019
“‘You Know What…?’ klinkt niet zo zeer als een echt album van een echte band, maar meer als de toevallig opgenomen soundcheck van een aantal muzikanten die wat jammen om de tijd te doden terwijl ze wachten op de zanger die zijn trein gemist heeft.”
7/10

Ik kan er niets aan doen, ondanks de overduidelijk aanwezige kwaliteiten van de band The Aristocrats – of moet ik zeggen de kwaliteiten van de leden? – klinkt het album ‘You Know What…?’ niet zo zeer als een echt album van een echte band, maar meer als de toevallig opgenomen soundcheck van een aantal muzikanten die wat jammen om de tijd te doden terwijl ze wachten op de zanger die zijn trein gemist heeft.

The Aristocrats is een soort van internationale supergroep bestaande uit drie muzikanten die al een tijdje meedraaien in de muziekwereld. Bassist Bryan Beller heeft zijn brood vooral verdiend in dienst van snarenhelden als Steve Vai, Joe Satriani en Dweezil Zappa. Tegelijkertijd spendeerde hij ook aardig wat tijd bij de avantgarde mathcore mafkezen Ephel Duath, alwaar hij waarschijnlijk de Duitse drummer Marco Minnemann (ooit begonnen bij H-Blockx, kent u die nog?) tegen het lijf liep. Gitarist Guthrie Govan heeft dan weer vooral in de Britse progressieve rockwereld zijn ervaring opgedaan. Als The Aristocrats zijn ze intussen al bijna tien jaar samen met als voorlopig laatste wapenfeit ‘You Know What…?’, de zevende plaat van dit kosmopolitische trio.

De totaal verschillende achtergronden hoor je terug in de muziek, al is gelukkig weinig van Ephel Duath terug te horen bij The Aristocrats. Deze band gaat uit van klassieke progrock, met alle typische eigenaardigheden van het genre zoals vreemd verspringende ritmes in afwijkende maatsoorten. Toch is het geen pure prog wat de klok slaat. Het is alsof per nummer een andere invalshoek is gekozen. Alsof de bandleden alle mogelijke genres eens wilden proberen, wat misschien ook te maken heeft met de opzet van het album: ieder bandlid heeft drie nummers bijgedragen. Op zich een interessant gegeven, maar het leidt ertoe dat het album heel avontuurlijk en fusionachtig van hardrock naar jazz zwalkt en van funky bluesrock naar country met uitstapjes richting postpunk. Zelfs Yes ten tijde van Trevor Horn komt langs. Alles opgebouwd vanuit een progrock basis, dat dan wel weer. Ongetwijfeld leuk voor de heren Aristocrats, alleen minder voor ons als neutrale luisteraar.

‘You Know What…?’ is zonder meer een knap gemaakt album en als staalkaart voor allerhande muziekstijlen heeft het wellicht een toegevoegde waarde, maar om echt te genieten van dit album moet je wel een muzikale alleseter zijn. Het ontbreken van zang is – zoals wel vaker bij dit soort instrumentale rockbands – een gemis en toont weer eens aan dat het samenbrengen van een aantal zeer getalenteerde muzikanten niet automatisch leidt tot een fantastisch album.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.