Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
25 Yard Screamer – Natural Satellite
White Knight Records
Release datum: 08 augustus 2019
Tekst: Leon Vonk – 15 september 2019
“Potentie is er zeker maar toch weet de band mij niet echt enthousiast te maken.”
7/10

De Britse groep 25 Yard Screamer is een band die al sinds 2002 actief is en al een flink aantal albums heeft uitgebracht. Het nieuwste album heet ‘Natural Satellite’ en bevat zeven nummers waarvan er maar liefst drie de negen minuten grens overschrijden. Als liefhebber van prog wordt ik daar dan natuurlijk erg enthousiast van maar dan moet het uiteraard wel goed zijn. Is dat ook het geval?

Nou, het is in ieder geval niet slecht. De band maakt rustige progressieve rock met af en toe wat hardere momenten. Ze hebben zich duidelijk laten inspireren door muziek van bijvoorbeeld Steven Wilson, echter missen de liedjes de nodige dynamiek om het interessant te houden, vaak voelt het aan alsof de liedjes maar wat doorkabbelen. Dit laatste ligt vooral aan de zang van Nick James, hij kan best wel aardig zingen maar al zijn zangpartijen zijn rustig en uitgerekt, en daardoor wat saai. Ook lijkt het alsof alles met dezelfde intensiteit is ingezongen. De instrumentale kant van de muziek is beter, hoewel ook hier wat dynamiek ontbreekt, en ligt hier duidelijk een hele sterke basis. Dit komt echter niet helemaal uit de verf want de productie van het album had echt beter gekund, ik verwacht ook van een band die al menig album heeft uitgebracht een betere productie.

Potentie is er zeker maar toch weet de band mij niet echt enthousiast te maken. De composities zijn zeker niet slecht en bevatten veel goede ideeën, maar het gebrek aan dynamiek zorgt er voor dat je gedachten na verloop van tijd afdwalen. Toch denk ik dat een beter zanger hier beter een stempel op de muziek zou kunnen drukken, het voelt aan alsof James een gitarist is die best wel aardig kan zingen maar net niet goed genoeg om als zanger de muziek te dragen (hoewel het niet veel scheelt). Als de band dan ook nog er voor zorgt dat de productie goed is, waardoor de muziek volledig tot zijn recht komt, dan zouden ze zomaar nog eens kunnen verrassen in de toekomst.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.