Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sabaton – The Great War
Nuclear Blast
Release datum: 19 juli 2019
Tekst: Vera Matthijssens – 07 juli 2019
“Andere hoogtepunten zijn het fantastische ‘Fields Of Verdun’ waar men ziel en zaligheid in legt en de grote apotheose ‘The End Of The War To End All Wars’ waar men alle kanonnen bovenhaalt in de vorm van een grootste finale.”
8.8/10

Het festivalseizoen is in volle gang. Zopas speelde Sabaton als headliner zowel Hellfest als Graspop plat met een nieuwe overweldigende show waarbij we nu ook een immens mannenkoor als verrassing konden aanschouwen. En de zomer wordt HOT! Op 19 juli brengt Nuclear Blast immers het negende studioalbum van deze Zweedse oorlogstank uit, genaamd ‘The Great War’ met de Eerste Wereldoorlog als thema. Sabaton is een fenomeen en ze schrijven zelf geschiedenis, vraag dat maar aan elke concertbezoeker. Zelfs zij die de aanstekelijke muziek van het vijftal niet kunnen waarderen zullen dat moeten toegeven. Wij kunnen alvast stellen dat ‘The Great War’ het potentieel heeft om hun grootste succes (’Carolus Rex’) te evenaren of te overstijgen.

Het album werd na intense schrijfsessies – en het inmiddels legendarische opzoekwerk naar feiten over de periode 1914-1918 – opgenomen in de Zweedse Black Lounge studio met Jonas Kjellgren, terwijl de mastering in Californië gebeurde door de befaamde Moar Appelbaum. Hoewel gitarist Tommy Johansson al een bekend gezicht is voor allen, is dit zijn eerste studioalbum met Sabaton. Hij verrijkt de songs met uitstekende solo’s die een eigen signatuur dragen. Meer dan ooit is het thema zwaar en heavy en dat wordt – met mate – gereflecteerd in de muziek. Fans zullen echter heel veel bekende elementen terugvinden in de songs. De zang van Joakim Brodén is immers herkenbaar uit duizenden, keyboards spelen nog steeds een grote rol, nog aangedikt met orkestrale arrangementen en koren, zodat vooral het tweede deel van dit album erg episch is.

Het eerste deel met aanstekelijke binnenkomer ‘The Future Of Warfare’, het melodieuze uptempo ‘Seven Pillars Of Wisdom’ en het vlotte ‘82nd All The Way’ is bekend terrein. ‘The Attack Of The Dead Men’ accentueert het lugubere van de oorlog en meer dan ooit gaat Sabaton dieper in op de tragedies die dit meebrengt. Als je daarover meer wilt weten, haak dan in bij The History Channel van de band dat in februari gelanceerd is. Vanaf ‘Great War’ graaft Sabaton dieper, waarbij men de verschrikkelijke realiteit afweegt tegen de glorie van een mogelijke overwinning. Andere hoogtepunten zijn het fantastische ‘Fields Of Verdun’ waar men ziel en zaligheid in legt en de grote apotheose ‘The End Of The War To End All Wars’ waar men alle kanonnen bovenhaalt in de vorm van een grootste finale. Een bijzonder knap opgebouwd nummer waarin emoties, bombast en verhalende verslaggeving Sabaton in topvorm laat horen. En dan is er slechts de nabeschouwing waarbij we stil kunnen worden en luisteren naar een sereen vrouwenkoor dat hulde brengt aan de gesneuvelden ‘In Flanders Fields’. Op die manier brengt Sabaton verfrissende ideeën aan in hun welbekende sound.

Twee decennia bestaan ze inmiddels en hun nieuwe album – dat verschijnt in drie versies (muziek alleen, de ‘history version’ (met introducerende tekst voor elk nummer) en orkestrale versie met een gastbijdrage van Floor Jansen – overtreft onze verwachtingen. Zeiden we niet dat het een hete zomer wordt?

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.