Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Prey For Nothing – Kivshan
Eigen beheer
Release datum: 7 mei 2021
“Aan dit album heb je een vette kluif, want het vergt meerdere luisterbeurten om tot volle wasdom te komen.”
7.7/10
Vera Matthijssens I 7 augustus 2021

Van oudsher bestaat er een hechte band tussen Nederland en Israëlische bands. Denk maar aan het succes van Orphaned Land en Melechesh. Prey For Nothing komt ook uit Israël en heeft met gitarist Michiel Rutten nu een Nederlander in de (nieuwe) bezetting. Deze band werd opgericht in 2006 en bracht eerder drie albums en enkele EP’s uit. Belangrijk om weten is dat Prey For Nothing melodieuze technische death metal speelt – met een flinke snuif thrash metal – en we dus geen oriëntaalse, locale invloeden in hun muziek ontwaren.

Voor dit vierde album ‘Kivshan’ werkte het oorspronkelijke duo, bestaande uit zanger Defiler en drummer Iftah Levi, samen met nieuwkomers Michiel Rutten en Dima Kogan, gitaristen die hun hart mogen ophalen aan complexe ritmes en signaturen. In de studio speelde Levi ook bas en is hij verantwoordelijk voor cleane zangpartijen. Op sociale media vernemen we dat inmiddels een nieuwe bassist gevonden is, Anotoli Tolik. De band is voornamelijk beïnvloed door Amerikaanse death metal en thrash metal. Met name Death en Metallica drukken een stempel op het geheel.

Prey For Nothing zoekt voor de teksten wel inspiratie in eigen land en diens rijke (Bijbelse) geschiedenis. Deze teksten verhalen over de huidige sociale crisis die maar blijft duren en burgers verdeelt, terwijl de regering er niets aan verhelpt. ‘Kivshan’ is dan ook een protestalbum dat inheemse verhalen aanhaalt, maar dit met de nodige kritiek gekruid. En er is ook een Hebreeuws concept, let op.