Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Moonspell – The Butterfly Effect (re-release)
Napalm Records
Release datum: 07 augustus 2020
“Hiermee leverde Moonspell één van de moedigste en meest afwijkende albums uit zijn carrière af.”
Vera Matthijssens I 28 juli 2020

Er is goed nieuws en slecht nieuws: zopas werd bekend dat Moonspell werkt aan een nieuw album, maar ook dat originele drummer Mike Gaspar de band zal verlaten en dat is spijtig, want onze eerste interviews met de band gebeurden met deze eloquente Portugees. Nu komt er eerst nog een re-release van ‘The Butterfly Effect’.

Moonspell geniet als enige Portugese band een wereldwijde faam en dat werd in gang gezet met albums als ‘Wolfheart’ en ‘Irreligious’. Daarna wilden de muzikanten bewijzen dat ze van alle markten thuis zijn en volgden er een aantal meer experimentele albums waar de fans van het eerste uur nogal moeite mee hadden, maar anderzijds spraken ze er ook een nieuw publiek mee aan dat de band heden ten dage – nu ze terug veel dichter bij het oorspronkelijke geluid liggen – nog steeds volgt en op waarde schat. ‘The Butterfly Effect’ is zo’n album waarop men zijn veelzijdigheid toonde.

Nadat een jaar eerder op ‘Sin/Pecado’ al een nieuwe richting voor Moonspell aangekondigd werd, ging de Portugese band op ‘The Butterfly Effect’ helemaal vreemd. Het album werd in 1999 opgenomen in de Londense Trident studio en vertoont naast de gotische invloeden ook een keur aan elektronica, synths en zelfs triphop en industrial invloeden. Hiermee leverde Moonspell één van de moedigste en meest afwijkende albums uit zijn carrière af. De vinylversie bevat twee bonustracks, remixen door Pedro Paixão van ‘Never Stop To Hurt You’ en ‘Angelized’. Het cover artwork en de layout werden helemaal herzien en men kan genieten van een exclusief fragment uit de Butterfly FX chapter van de officiële biografie van de band ‘Wolves Who Were Men’ die nog steeds een aanrader blijft.