Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Metalite – Biomechanicals
AFM Records
Release datum: 25 oktober 2019
Tekst: Sjak Roks – 13 oktober 2019
“De nieuwe zangeres Erica Ohlsson is net zoals Emma erg goed in staat om de aanstekelijke nummers vocaal erg fraai in te kleuren met haar mooie en krachtige stemgeluid.”
8/10

Een tweetal jaren geleden bracht de nieuwe Zweedse melodieuze metal band Metalite hun alleraardigste debuutalbum ‘Heroes In Time’ op de markt, die gekenmerkt werd door gemakkelijk in het gehoor liggende nummers, frivole gitaarpartijen en prima vocalen van zangeres Emma Bensing. Nu is de band terug met opvolger ‘Biomechanicals’, waarop Emma Bensing helaas niet meer op te horen is. Nou ja, helaas? De nieuwe zangeres Erica Ohlsson is net zoals Emma erg goed in staat om de aanstekelijke nummers vocaal erg fraai in te kleuren met haar mooie en krachtige stemgeluid.

Ten opzichte van hun debuutalbum zijn er wel een aantal lichte wijzigingen in het bandgeluid te bespeuren. Natuurlijk heeft de wisseling van frontvrouw ontegenzeggelijk een effect daarop, maar naast deze bezettingswijziging heeft de band ook wat meer moderne invloeden in het song materiaal verwerkt en is de balans tussen gitaar en keyboards mijns inziens net iets teveel naar de toetsen doorgeschoten, waardoor de gitaarpartijen niet zo prominent aanwezig zijn als op het eerste album.

Daarentegen zijn de elf aanwezige songs weer wel wat beter uitgewerkt als degenen die op het debuut aanwezig waren, waardoor ook ‘Biomechanicals’ wederom een zeer genietbare plaat is geworden. Nummers zoals ‘Apocalypse’, het krachtige ‘Warrior’, de ballad ‘Breakaway’ en ‘Rise Of The Phoenix’ zijn dan ook allemaal schoolvoorbeelden van hoe moderne melodieuze metal moet klinken en daarom kunnen we dan ook concluderen dat gitarist Edwin Premberg en zijn bandleden hun zaakjes op het tweede Metalite album weer goed voor elkaar hebben. Ook geluidstechnisch klinkt een en ander erg sterk, maar dat is niet zo vreemd als je weet dat Jacob Hansen achter de knoppen heeft gezeten.

Al diegenen die het debuut ‘Heroes In Time’ nog in hun hoofd hebben, zullen wellicht enigszins verbaasd opkijken bij de eerste luisterbeurt van ‘Biomechanicals’ vanwege het wat moderne electronisch aandoende karakter van het nieuwe song materiaal, maar als je daar eenmaal doorheen bent zul je ontdekken dat ook ‘Biomechanicals’ een lekkere melodieuze metal plaat is geworden.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.