Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Edenbridge – Dynamind
Steamhammer/SPV Records
Release datum: 25 oktober 2019
Tekst: Sjak Roks – 13 oktober 2019
“Toch is de band er nooit echt in geslaagd om door te breken bij het grote publiek en eigenlijk begrijp ik daar helemaal niets van.’
8.5/10

De Oostenrijkse symfonische metal formatie Edenbrigde timmert al sinds jaar en dag aan de weg en heeft in de loop van haar lange carrièrre eigenlijk alleen maar prima albums op de markt gebracht, startend in 2000 met hun nog steeds indrukwekkende debuut ‘Sunrise In Eden’ tot deze nieuwe, inmiddels tiende full-length studio-plaat ‘Dynamind’. Toch is de band er nooit echt in geslaagd om door te breken bij het grote publiek en eigenlijk begrijp ik daar helemaal niets van. Het grotendeels door gitarist Arne “Lanvall” Stockhammer geschreven bombastische en orkestrale song materiaal is van een uitermate hoog niveau en wordt uitstekend neergezet door een prima band terwijl ook zangeres Sabine Edelsbacher continue bewijst over een fantastisch stemgeluid te beschikken dat erg goed past in de “fantasy” metal van de band.

Geheel in de beste Edenbridge-traditie zijn ook de tien aanwezige nummers op deze ‘Dynamind’ van een uitermate hoog kwaliteitsniveau, maar het dient te worden gezegd dat de bombastische en orkestrale elementen dit keer wat minder prominent aanwezig zijn en plaats hebben gemaakt voor een wat directere benadering, waardoor het song materiaal een stuk toegankelijker en gemakkelijker tot je te nemen is. Dat zorgt er voor dat er wat minder luisterbeurten nodig zijn alvorens de ware kracht van het song materiaal tot je doordringt en wellicht is dat juist hetgeen de band nodig heeft om een breder publiek aan te spreken.

De band speelt retestrak, gitarist Lanvall strooit er lustig op los met heerlijke riffs en frisse, inventieve solos, terwijl zangeres Sabine Edelsbacher andermaal bewijst bijzonder ondergewaardeerd te zijn en de nummers vocaal prima inkleurt met haar imposante stemgeluid. Ondanks de wat directere benadering zijn nummers zoals ‘When Oceans Collide’, ‘On The Other Side’, ‘Tauerngold’ en het lange, epische, meer dan twaalf minuten durende ‘The Last Of His Kind’ nog steeds een natte droom voor de liefhbbers van kwalitatief hoogstaande symfonische metal.

Ondanks het feit dat men (bewust?) gekozen heeft voor een wat directere benadering, zijn de nummers van Edenbridge nog altijd een stuk bombastische en theatraler dan wat de meeste bands in het symfonische metal genre laten horen. Dat is voor mij echter juist de charme van Edenbridge en op deze ‘Dynamind’ bewijst men andermaal een prima band te zijn die zich moeiteloos kan meten met de grote acts in het genre. De liefhebbers hoeven dan ook geen moment te twijfelen en moeten dit uitstekende plaatje dan ook direct aan hun collectie toevoegen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.