Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Leah – Ancient Winter
Ex Cathedra Records
Release datum: 15 november 2019
Tekst: Jori van de Worp – 02 november 2019
“Het is gemakkelijk voor te stellen waarom fans van bands als Delain en Nightwish maar ook fans van symfonische bands met mannelijke zangers als een blok voor de muziek van Leah vallen.”
8/10

Leah was voor mij een onbekende, maar schijnt door haar fans omschreven te worden als de “metal Enya”. Na het luisteren van het album ‘Ancient Winter’ moet ik zeggen dat de metal ver te zoeken is, maar onder de indruk van de prachtige muzikale winterlandschappen van Leah was ik zeer ende zeker! Ik moet er voor de volledigheid wel bij vermelden dat ik inmiddels ook wat ouder werk van Leah heb opgezocht, en daar kwamen wél gitaren in voor.

De vergelijkingen met Enya zijn inderdaad makkelijk te trekken, ook Leah maakt dromerige new-age muziek. Instrumentaal zijn onder andere verschillende fluiten en een harp te horen. Het Keltisch klinkende ‘The Whole World Summons’ begint met strijkers en de typische dromerige koorzang die de muziek het hele album blijven kenmerken. Leah zelf heeft een schitterende stem en zingt met een fluwelen timbre, wat het dromerige karakter van de muziek verder versterkt. Het doet af en toe denken aan de soundtrack van de tv serie Vikings. ‘Light Of The World’ klinkt meer Oosters en heeft een heel mooie “vioolsolo” als ik dat zo mag noemen, doet wat denken aan het Tunesische Myrath. Leah is een begenadigd zangeres, en ze is in staat tot indrukwekkende vocalisaties. Het album duurt in totaal iets meer dan een half uur, en die tijd is om voor ik er erg in heb.

Dit is muziek om lekker bij weg te dromen, terwijl je toch naar composities luistert die erg dicht tegen de metal aan schuren. Het is dan ook gemakkelijk voor te stellen waarom fans van bands als Delain en Nightwish maar ook fans van symfonische bands met mannelijke zangers als een blok voor de muziek van Leah vallen. Nieuwsgierigheid geprikkeld? Check zeker even die links hieronder!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.