Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Jen Majura lanceert nieuwe band How We End – tijd voor een goed gesprek

“Bands met een wat freaky karakter passen meer bij mij.”

Ergens in mei vorig jaar kreeg Jen Majura te horen dat haar rol als gitarist in Evanescence ophield. De pandemie en haar vertrek daarna bij de band volgde door een donkere periode in haar leven. Maar het gezegde er is licht aan het einde van de tunnel geldt gelukkig ook voor Jen. Haar nieuwe band ‘How We End’ met onder andere Jake E (Cyhra/Amaranthe) en Diva Satanica (ex-Nervosa) geeft Jen nieuwe energie. Binnenkort verschijnen drie nieuwe singles waarvan de eerste al op 30 maart. En de première daarvan kunnen jullie bijwonen.
Dennis Jak Ι 29 maart 2023

In wat interviews las ik dat je best een moeilijke periode achter de rug hebt. Hoe gaat het nu met je?
Bedankt dat je dit aan me vraagt! Op dit moment zit ik vol energie. Wat er vorig jaar gebeurde, was enorm vermoeiend en teleurstellend. Hierdoor kwam ik op het punt dat ik helemaal met muziek wilde stoppen en nadacht om een 9 tot 5 baan te nemen. Als muzikant ben je 24/7 met je vak bezig en dat hield van de ene op de andere op en was er ineens niets meer. Maar net op het punt dat ik de handdoek in de ring wilde gooien nam mijn goede vriend Tom Nauman, die ook in Primal Fear speelt, contact met mij op. We woonden vroeger allebei in dezelfde stad en geven gitaarles aan studenten. Wij kennen elkaar als sinds dat we tieners waren en hij vertelde mij een tijd geleden dat hij nog een andere band had. Daarna gaf hij aan dat hij mij in die band wilde, maar ik nam het nog niet heel serieus en twijfelde of ik het überhaupt wilde.
In november vorig jaar sprak ik hem weer en vroeg ik hem hoe het met de nieuwe band ging, en hij gaf aan dat hij wachtte op de bevestiging van het laatste bandlid. Ik vroeg hem wie dat dan was en hij gaf aan dat ik dat was. Ondertussen had ik weer de juiste energie te pakken en kon ik nu wel meteen ja zeggen en speel nu dus gitaar en backing vocals in How We End’!

Als Jen ergens aan meewerkt dan gaat ze er ook meteen 100% voor. Binnen haar nieuwe band heeft ze de bijnaam ‘The Machine’. Promotie van de band valt onder haar takenpakket, met name ook door haar ervaring op het gebied van social media.
Met al mijn ervaring op social heeft de rest van de band het gevoel dat het bij mij in goede handen is. En ik vind het ook leuk om te doen. Zo gaan we bijvoorbeeld onze eerste single ‘My Fighting Heart’ via een video première morgen, op 30 maart lanceren. Wij hebben de clip in een metrostation geschoten en het was enorm koud die avond. Resultaat was een flinke verkoudheid en 40 graden koorts. Vandaar dat ik ook nog wat hoest, sorry daarvoor.

Daarna, in april, lanceren wij een tweede single. Deze brengen we alleen als audiotrack uit via de bekende digitale platformen.
En de derde single willen we weer een video van schieten, maar we willen dat metalheads kiezen hoe we die gaan maken via een crowdfunding actie. Gaan we naar Spanje, waar onze zangeres vandaan komt, of maken we een avatar-achtige video, of huren we bijvoorbeeld een lokale kroeg af om de clip op te nemen? We willen geen video maken waarin we alleen onze instrumenten bespelen en dat is het dan. We willen echt een verhaallijn eraan toevoegen, zodat het interessant blijft om naar te kijken van begin tot het eind.

Op dit moment hebben ook wij van Arrow Lords of Metal nog niets kunnen horen van het nieuwe materiaal. Wij weten niets over de richting die het opgaat of hoe het klinkt. Daarom hebben we Jen maar gevraagd daar iets over te vertellen. Ze geeft aan dat ze het eigenlijk wel erg leuk vindt dat niemand nog iets gehoord heeft.
Als eerste moet ik zeggen dat ik zo enorm trots been op onze eerste track. Zelf zou ik het “European crossover metal” noemen. Een beetje in het straatje van Five Finger Death Punch en Linkin Park. Het is mainstream metal, maar net wat edgier dan normale mainstream metal. Gooi Nervosa, Primal Fear en mijn oude band in een pan, mix het en dan komt How We End eruit als gerecht. Vandaag (red: 25 maart) hebben we alle bandleden bekend gemaakt en ik kan niet wachten tot we het nummer live kunnen zetten!”

De band is van plan de drie singles zelf uit te brengen. Iedereen die online aanwezig is bij de premiere van de eerste single My Fighting Heart krijgt een link waardoor ze het nummer tijdleijk gratis kunnen beluisteren op Soundcloud.
Het is best pittig om een band from scratch op te zetten. Alleen al de promotionele zaken, maar ook het vinden van een nieuw label en opbouwen van een nieuwe fanbase. Er gaat enorm veel werk in zitten. Eerste brengen we de drie singles uit en daarna, in juni, gaan we kijken of er labels zijn die het opgepikt hebben, maar dat heeft nu nog geen voorrang. Vorig jaar zou ik met mijn oude band 8 maanden op tour gaan, maar dat hield ineens op. Toen had ik ineens zeeën van tijd en omdat ik al twee solo platen uit had, begon ik aan mijn derde album.

Toen ik een track af had stuurde ik het naar een vriend en die gaf aan dat er een behoorlijke Pink Floyd vibe in de muziek zat. Wat nooit mijn bedoeling was, want ik luister die band niet echt. Maar goed, de volgende track dus meer heavy gitaren, maar daar werd ik ook niet happy van. Daarna schreef ik zelfs een black metal track en een 70’’s rock track. Maar ik kon gewoon niet iets vinden dat weergaf wie ik nu echt was. Ik was bezig met iets te zijn dat ik niet ben. Toen ben ik maar min of meer gestopt met proberen en me gaan richten op mij beter voelen. Dingen doen die mij energie geven en waar ik vrolijk van word. Ik besloot op reis te gaan, naar Italië om op een benefiet te spelen, naar een vriend in Kroatië en naar Ola (Englund) en Louise. Puur genieten van het leven en even geen muziek. En toen ik alles los liet kwam How We End op mijn pad. Met een geweldige drummer, bassist en gitarist. En Jake E voor de cleane vocals en Diva Satanica voor de grunts (red: die ze liefkozend cookiemonster noemt).”

Jen is een echte rythm gitarist. Ze geeft gitaarles en kan ook leads en solo’s spelen, maar het liefst staat ze samen met de bassist en de drummer aan de basis van de groove van een nummer. Op haar solo albums ‘Jen Majura’ en ‘InZENity’ laat ze ook horen te kunnen zingen. Ook binnen haar nieuwe band maakt ze gebruik van haar vele talenten.
Queen, Kings X en Extreme zijn bands waar ik gek op ben. Niet alleen de instrumenten, maar juist ook van de vocals. De harmonieën zijn vaak super bij deze bands. Op mijn solo albums dubbel ik mijn vocals ook en vind ik het gaaf om uit te zoeken wat werkt. Tijdens de opnames van de zang heb ik ook wat backing vocals gedaan. En die blenden zo mooi met de stem van Jake, zonder dat het focus weg neemt van zijn stem. Ik was zo blij dat ik ook met mijn vocalen een bijdrage aan de band kon leveren.

Op de vraag of Jen nooit de verleiding had om een band te beginnen in het straatje van haar voormalige band zegt ze het volgende:
Eerlijk gezegd zie mijzelf niet in een rol als componist in de stijl van mijn vorige band. Bands met een wat freaky karakter passen meer bij mij. Een band als bijvoorbeeld Meshuggah zit meer in de stijl waarin ik zelf zou schrijven. Ik ben niet een typische ‘female fronted bandperson’ qua schrijfstijl. Het zou waarschijnlijk een slimme zet zijn geweest, maar dat is niet wie ik ben. Daarbij vertelt mijn hart welke kant ik op ga. En maakt het niet uit of een band een zanger of zangeres heeft, of dat de muziek puur instrumentaal is.

In diverse video’s zie ik je spelen op een Ibanez gitaar via een Engl versterker. Is dat de gear waarmee je in de studio opneemt en live mee speelt?
Een paar jaar geleden ben ik geswitcht van Engl naar Synergy Amps. En Ibanez is nog steeds, en waarschijnlijk voor altijd, mijn main gitaar merk. Het toffe aan Synergy is dat je elk type amp kan bespelen die je wilt. Een beetje het idee van een modeler, maar dit bedrijf betaalt de versterkermerken netjes een fee voor het gebruik van de naam. Zo kan je bijvoorbeeld een Diezel combineren met een Peavey versterker. Dat geeft me heel veel vrijheid en daarnaast zijn het gewoon geweldige mensen om mee samen te werken. Een van de eerste die het merk omarmde was Steve Vai. Nu gebruikt ook Opeth en andere bands Synergy. In vergelijking met een modeler vind ik dit een betere oplossing omdat het nog steeds wel een buizen amp is, en noem me maar oldschool, maar ik hoor en voel het verschil.

En gezien het feit dat Ola Englund van Solar Guitars je maatje is: een signature Solar Jen Majura?
Ola heeft mij een paar jaar geleden al aangeboden om een Solar endorsed artiest te worden. En je weet dat ik goede vrienden ben met Ola en Louise. Natuurlijk heb ik op verschillende Solar gitaren gespeeld en ze zijn echt heel goed. Maar ik ben enorm loyaal en Ibanez is altijd heel goed voor mij geweest. Daarnaast gaat een endorsement niet alleen maar om ‘het hout’. Het gaat ook om de distributie, tour support etc. In al de jaren dat ik in Evanescence heb gespeeld heb ik altijd een goede en persoonlijke relatie met Ibanez gehad.

Terug naar Jen haar nieuwe band How We End en hoe het opnameproces verliep.
Alle nummers waren eigenlijk al geschreven en ik heb geholpen met de vocals en arrangementen. En meer hoef ik eigenlijk ook niet. De tracks zijn geweldig zoals ze zijn en ik ben oud genoeg (39) om te begrijpen dat ik dan niet perse ook mijn stempel erop hoef te drukken.  Op dit moment hebben we circa negen nummers en zijn nog steeds aan het schrijven. En ik ga goed op wat ik kan toevoegen op de tracks die geschreven zijn. Van mij hoef je voorlopig ook geen solo album te verwachten. Nummers schrijven gaat mij prima af, maar het is nooit goed genoeg. Mijn laatste plaat InZENity (red: tweede solo album van Jen) was een enorme mijlpaal voor mijzelf, maar ik ben gewoon niet klaar voor een derde solo project. Voor mij heeft de band prioriteit en ik voel me comfortabel in mijn rol.

Dan komt Jen ineens met een primeur waarvan ze niet zeker weet of ze dit al naar buiten mag brengen. Maar ze straalt van trots als ze erover vertelt.
Toen ik een jaar of 9 was nam mijn vader me mee naar een G3 optreden (red: Vai, Satriani, Johnson) en op drums speelde Mike Mangini van Dream Theater. Hij was de eerste drummer die mijn aandacht trok en me liet begrijpen hoe het is om drummer te zijn en hoe een drumstel nu eigenlijk werkt. Wat is een snare, basdrum en wat doen de cymbals. En nu, tig jaar later heeft Mike mij gevraagd zijn solo album in te zingen!! Dit is echt supergeheim nieuws en een dikke scoop! In april wordt het uitgebracht en ben hier zo enorm trots op.

Daarna hebben we het nog gehad over onze liefde voor AC/DC en vertelt Jen dat ze nog in een AC/DC coverband heeft gezeten: Black Thunder Ladies. Ze komt binnenkort naar Nederland en misschien, heel misschien komt er nog een verrassingsoptreden ergens bij jou in de buurt…
Maar aan alles komt helaas een eind en dus ook aan dit interview met Jen Majura.
Dit is How We End.

How We End are:
Diva Satanica on vocals
Jake E on vocals
Jen Majura on guitar
Tom Naumann on guitar
Mitch Kunz on bass
Adde Larsson on drums

Social media