Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ice War – Defender, Destroyer
Fighter Records
Release datum: 21 juli 2020
“Jo is erin geslaagd om de luisteraar helemaal terug te brengen naar de begin jaren tachtig met een vorm van eenvoudige maar uitstekend gebracht speed metal.”
8/10
Koen de Waele I 07 juli 2020

Ice War is het eenmansproject van de Canadees Jo Capitalicide. Sinds zijn voorgaande band Iron Dogs het in 2015 voor bekeken hield, blijft de man op zichzelf demo’s, EP’s en cd’s maken. Voor zijn vierde album ‘Defender, Destroyer’ tekende hij bij het label Fighter Records. Nu heb ik altijd al een gezonde argwaan gehad voor dergelijke soloprojecten. Zeker omdat je tegenwoordig voor een peulenschil zelf een album in elkaar kan steken. Maar al na de eerste tonen van opener ‘Power From Within’ werd duidelijk dat Jo over het talent beschikt om weliswaar eenvoudige maar spannende en meeslepende nummers te maken. Jo is erin geslaagd om de luisteraar helemaal terug te brengen naar de begin jaren tachtig met een vorm van eenvoudige maar uitstekend gebracht speed metal.

Snelle en agressieve riffs gaan hand in hand met stevige gitaaruithalen. Op ‘Soldiers Of Frost’ worden zelfs ongehoorde snelheden gehaald in het soleerwerk. Ondanks de ongecompliceerdheid, is er toch nog heel wat onderlinge afwisseling aanwezig. Hier en daar wordt er een eerder rauwe en punkachtige kant aan toegevoegd. Het is bijna ongelofelijk wat hier door een persoon wordt gepresteerd. Zelfs de zang is perfect voor dit soort authentieke speed metal. Een ietwat hese zangstijl die lekker bekt bij dit soort muziek. Het enige minpuntje is dat op de productie wat werd bespaard. Je moet het volume al enkele standen luider als normaal zetten en het (uitstekende) gitaarwerk staat overheersend op de voorgrond. Wie de jaren tachtig wil herbeleven moet Ice War zeker eens uitproberen.