Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Horizon – Master Of The Game (re-release)
No Dust Records
Release datum: 14 juni 2019
Tekst: Sjak Roks – 30 juni 2019

“Deze schitterende re-release maakt echter op een niet mis te verstane wijze duidelijk wat voor een talent en potentie deze band had en met een beetje meer geluk en wellicht ook doorzettingsvermogen had men kunnen uitgroeien tot een absolute top-band.” 

9.4/10

Laten we om goed met de deur in huis te vallen maar eens beginnen met een Mart Smeets-quote: “Mag ik zeggen dat ik Horizon’s ‘Master Of The Game’ het beste Nederlandse metal album aller tijden vind? Ja, dat mag ik zeker zeggen!”. Dat statement is gebaseerd op een aantal aspecten die mijns inziens deze plaat zo bijzonder maken. Ten eerste is daar het grotendeels door gitarist Jack Nobelen en zanger Shmoulik Avigal geschreven song materiaal. Elk van de tien aanwezige nummers bezit een perfecte mix van heaviness en melodie, waarbij voor mij met name titelnummer ‘Master Of The Game’ en de erg fraaie ballad ‘Thank You’ in positieve zin opvallen. Ten tweede hebben we te maken met een stel erg goede muzikanten, die het toch al zo sterke materiaal prima neerzetten. Dat vormt een perfecte basis voor het derde aspect, namelijk de fantastische vocalen van zanger Shmoulik Avigal die zich in dit melodieus getinte materiaal perfect thuis voelt en die een ronduit briljante performance aflevert. Jammer genoeg dacht Shmoulik niet alleen een goede zanger, maar ook een geweldige producer te zijn en dus was deze prachtplaat ten tijde van de oorspronkelijke release in 1984 bepaald niet gezegend met een geweldig geluid, wat een doorbraak van de band destijds behoorlijk in de weg heeft gestaan.

Gelukkig heeft Henk van Delden van No Dust Records ingezien dat deze plaat een beter lot had verdiend en heeft hij het album zo’n vijfendertig jaar later opnieuw in omloop gebracht in twee verschillende versies. De eerste versie is een dubbelaar waarop naast het oorspronkelijk album ook de diverse demo’s die de band heeft uitgebracht op een apart schijfje zijn geplaatst. De tweede versie is echter nog interessanter, want dit is een 3-CD box-set, waarin naast de al eerder genoemde dubbel-CD ook een extra live-CD is te vinden met daarop de heerlijke live-opnames die de band destijds voor Veronica’s “Countdown Café” heeft gemaakt en dat ook nog eens in een prima geluidskwaliteit. Ook de oorspronkelijke plaat is door gitarist/producer Jack Nobelen nog eens onderhanden genomen en dat heeft geleid tot een veel dynamischer klinkende plaat, waardoor het toch al zo sterke song materiaal alleen maar aan kracht heeft gewonnen.

Zoals aangegeven zijn de diverse demo’s die de band heeft gemaakt onderdeel van deze release en daaruit blijkt dat niet alleen het door Shmoulik ingezongen materiaal, maar zeker de nummers met de latere zangers Peter van den Elshout (demo 1987) en vooral Peter Struik (demo 1986) absoluut de moeite waard zijn. Het moet dan ook uitermate frustrerend voor de band geweest zijn dat Peter Struik onder hun neus weggekaapt werd door Adje van den Berg als vervanger voor Bert Heerink in Vandenberg en dat er daarna niet echt veel interesse vanuit de platenmaatschappijen meer was voor Horizon. Het is daarom ook zeer begrijpelijk dat men toen besloot om de handdoek in de ring te gooien en het voor gezien te houden. Deze schitterende re-release maakt echter op een niet mis te verstane wijze duidelijk wat voor een talent en potentie deze band had en met een beetje meer geluk en wellicht ook doorzettingsvermogen had men kunnen uitgroeien tot een absolute top-band. Dat is helaas anders gelopen, maar eenieder die deze plaat in de midden jaren tachtig heeft gemist mag Henk van Delden op zijn blote knieën danken voor het opnieuw in omloop brengen er van. Deze nieuwe editie bevestigt voor mij alleen maar mijn eerdere statement dat dit de beste plaat is die er ooit is uitgebracht in de Nederlandse scene. Grijp je kans, zou ik zo zeggen!

Oh, en Jack, nu nog even het oude Savage materiaal oppimpen en Henk van Delden er van overtuigen om dit ook als special edition uit te brengen. Ik weet zeker dat een heleboel metal liefhebbers daar zielsgelukkig van zullen worden. Vooralsnog kunnen we ons echter uitstekend vermaken met deze ultieme Horizon release, waar zo’n vijfendertig jaar na dato nog steeds de ware klasse van afdruipt! Godnondeju, over tijdloze muziek gesproken…

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.