Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ascend The Hollow – Echoes Of Existence
Dr. Music Records
Release datum: 07 juni 2019
Tekst: Patrick Verhoeven – 30 juni 2019
Ook muzikaal is er eigenlijk niets dat er echt uitspringt, generiek is het woord dat overheerst.”

 

2.7/5

En natuurlijk, de zoveelste nieuwe band van wie de platenmaatschappij roept dat ze uitkomen met een ‘masterpiece’ dat ‘will cause a storm in the scene’. Female fronted progressive cyber tech metal krijgt het internationale Ascend The Hollow als muzikaal label opgeplakt. Wanneer een platenmaatschappij zich anno 2019 denkt te moeten onderscheiden met dit soort prietpraat en gedateerde, overbodige toevoegingen (female fronted), begin je bij mij al op een flinke achterstand voordat ik überhaupt een noot van het album heb gehoord.

Niet getreurd en met een frisse onbevangenheid geef ik ‘Echoes of Existence’ een kans. Direct vanaf opener ‘Polaris Calling’ blijkt het album een mengelmoes van allerlei invloeden te zijn. Industrial, death metal en metalcore gaan hand in hand met elektronica, symfonische metal en gothic rock. En dan blijven er ongetwijfeld nog een aantal sub-genres ongenoemd. Blast beats (wat is het toch een uitvinding, zo’n geprogrammeerde drumcomputer), progressieve elementen, pakkende refreinen en melodieuze keyboard lijntjes volgen elkaar ogenschijnlijk moeiteloos. De vocalen van zangeres M-Noise zijn dan weer bruut en loeizwaar, dan weer zuiver. Ze doet qua geluid soms een beetje denken aan Maria Brink (In This Moment). Waar de toevoeging van zuivere vocalen ongetwijfeld bedoeld zullen zijn als een verrijking of waardevolle toevoeging, botsen ze wat mij betreft teveel met de brutaliteit en zwaarte die de band met de muziek wil oproepen en laten ze op mij helaas een zeurderige indruk achter. Ook muzikaal is er eigenlijk niets dat er echt uitspringt, generiek is het woord dat overheerst. Tekstueel weet de band, met onderwerpen als depressie, mentale gezondheid (‘Polaris Calling’) en mensenrechten (‘Vessels’) wel aan te spreken. Maar of dat genoeg is om in het oog te springen?

Wat mij betreft staat dit Ascend The Hollow hooguit garant voor een storm in een glas water i.p.v. de door de platenmaatschappij aangekondigde ‘storm in the scene’. ‘Echoes of Existence’ is een dusdanige mengelmoes aan stijlen, aangevuld met een zangeres die de zwaarte voortdurend om zeep helpt, dat verveling binnen een paar tracks op de loer ligt. Zelf maar even je oor te luister leggen en dan concluderen of dit iets voor jou is?

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.