Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

29 april 2019

“Als je ooit een zaal vol met grote, stoere, mannen met tattoos en lang haar wilt zien meezingen op liedjes van Britney Spears of de Backstreet Boys, dan kan ik je een concert van Frog Leap van harte aanbevelen.”

Metal covers van bekende popliedjes maken op YouTube, dat is wat de Noorse Leo Moracchioli ongeveer elke week doet. En niet onsuccesvol, want inmiddels heeft hij ruim 3 miljoen abonnees op zijn kanaal en worden zijn video’s door miljoenen mensen bekeken. Zijn meest bekeken video (een cover van Adele’s ‘Hello’) is zelfs meer dan 50 miljoen gezien! Onder de noemer Frog Leap, wat ook de naam is van zijn YouTube kanaal en studio, reist hij voor het eerst door Europa om de covers live te vertolken. Hoewel zijn video’s veel worden bekeken vroeg ik mij af hoeveel mensen hier op af zouden komen, zo ook het Patronaat blijkbaar want de band werd in eerste instantie in de kleine zaal gepland maar werd al snel verplaatst naar de grote zaal toen de kaartverkoop wel erg hard ging. Persoonlijk dacht ik niet dat ze de grote zaal vol zouden krijgen, maar dat bleek ik volledig verkeerd te hebben ingeschat.

Tekst en foto’s: Leon Vonk

De band zou om acht uur beginnen dus ik was zo’n half uur daarvoor bij de zaal, in de verwachting nog makkelijk een rustig plekje te kunnen vinden. Tot mijn verbazing echter zag ik een hele lange rij staan die zelfs nog de hoek van de straat om ging! Toen ik, na een tijdje wachten, de zaal inliep was er weinig plek meer en er kwamen nog steeds mensen de zaal binnenlopen. De sfeer zat er in ieder geval wel in, en als je ooit een zaal vol met grote stoere mannen met tattoos en lang haar wilt zien meezingen op liedjes van Britney Spears of de Backstreet Boys, dan kan ik je een concert van Frog Leap van harte aanbevelen. Nog vóór de band voet op het podium had gezet werd er al luidruchtig meegezongen op de ‘foute’ liedjes die in de zaal werden gespeeld tijdens het wachten. Dat de mensen in de zaal zich vermaakten tijdens het wachten was wel fijn want er was namelijk een half uur vertraging voordat de band het podium op kwam lopen en de avond dan echt kon beginnen.

Het optreden werd afgetrapt met ‘Party Rock Anthem’ van LMFAO, duidelijk een opwarmertje want het publiek leek iets minder enthousiast mee te zingen dan tijdens het wachten. Er wordt weinig gepraat tussen de nummers door en de band ging dan ook direct door met ‘Feel Good Inc.’, een van mijn persoonlijke favorieten. Wat opviel aan de show was hetgeen er op het podium gebeurde. Het was duidelijk geen normaal optreden van een band die al jaren samen speelt, maar het voelde meer aan als een combinatie tussen een show van het YouTube kanaal en een sessie van mensen die nog niet zo vaak samen hebben gespeeld. Zo liep er gedurende het hele concert een cameraman met gimbal over het podium, ook was het konijn (die vaak te zien is in de YouTube video’s) vaak op het podium om te headbangen, en kregen ook de handpoppetjes (wederom uit de YouTube video’s) een aantal keer een rolletje op het podium. Het optreden voelde voor mij dan ook volkomen onpersoonlijk, en dat werd ook nog eens versterkt door de lichtshow die vrijwel volledig van áchter de band het publiek in scheen en het overmatige gebruik van stroboscoop lichten. Hierdoor was het soms lastig te zien wat de muzikanten deden en werd er naar mijn inziens te veel een afstand gecreëerd tussen de musici en het publiek. Ik had zelf liever een traditioneel concert gehad, zonder alle toeters en bellen, maar de rest van het publiek leek zich hier helemaal niet aan te storen.

Bij songs als ‘Heathens’ (Twenty One Pilots), ‘Killing In The Name’ (Rage Against The Machine) en ‘Zombie’ (The Cranberries) werd er keihard meegezongen, meegesprongen, en geheadbanged, je voelde de zaal letterlijk schudden! Hoewel Moracchioli de meeste zang voor zijn rekening nam had hij voor een aantal liedjes de hulp ingeroepen van de Britse YouTube zangeres Hannah Boulton. Zo zong ze onder anderen mee op ‘Genie In A Bottle’ (Christina Aguilera), ‘Eye Of The Tiger’ (Survivor) en  ‘Africa’ (Toto). Helaas stonden haar vocalen wat aan de zachte kant en was ze niet altijd goed hoorbaar, zeker in verhouding met de rest van de band die eigenlijk veel te hard stond (zelfs met mijn gehoorbescherming vond ik het geluid aan de harde kant). Verder was ook YouTube gitarist Rabea Massaad van de partij, hij nam alle gitaarpartijen en solo’s voor zijn rekening (niet onverdienstelijk). De band werd gecompleteerd door bassist Erik Torp en drummer Ali Richardson (Bleed From Within), die de originele Frog Leap drummer Truls Haugen (Circus Maximus) halverwege de tour moest vervangen omdat die vanwege privé omstandigheden terug naar huis moest. Dat de drummer halverwege de tour is vervangen was niet te horen, en eigenlijk moet ik sowieso wel eerlijk zeggen dat de band gewoon harstikke hoed heeft gespeeld, zeker gezien het feit dat het eigenlijk geen échte band is maar meer een gelegenheidsband. Na ongeveer een uur en een kwartier te hebben gespeeld was het einde in zicht, de laatste twee nummers van de avond waren ‘A New Level’ (Pantera) en, Moracchioli’s populairste cover, ‘Hello’ van Adele. Het publiek nam enthousiast afscheid van de band en toen was het echt tijd om naar huis te gaan. Opnieuw verbaasde ik mij over hoeveel mensen naar het optreden van deze YouTube ster zijn gegaan, een dikke stroom mensen verlaat het gebouw nog enthousiast napratend over diens favoriete momenten van de avond. Persoonlijk had ik een dubbel gevoel bij het optreden. Enerzijds speelde de band gewoon goed en was de sfeer prima, anderzijds vond ik het optreden onpersoonlijk en voelde het aan als een circus-act. Wellicht is dat de onwennigheid van de band, die natuurlijk niet gewend is om voor duizenden mensen op te treden. Hoe dan ook, het grootste deel van het publiek vond het prachtig en dat was het belangrijkste, ze mogen wat mij betreft dan ook zeker vaker op tournee gaan.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.