Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Metal Gear: Positive Grid Bias Mini Guitar

 
“Als je alle cijfers, specificaties en mogelijkheden objectiveert, dan kun je bijna niet om de Bias Amp heen. “
De Bias Virtual amp software is wereldwijd veelgebruikt in studio’s en biedt versterkermodulatie die nagenoeg elke versterker natuurgetrouw kan nabootsen. Ook kan je de versterkermodellen uitgebreid aanpassen tot op diep detailniveau. Deze technologie is nu vertaald naar de live gitarist door er een versterker voor te bouwen. Hierdoor kan je in compact formaat 36 verschillende versterkers het podium op slepen en gebruiken. De versterkerlijn komt in een Bias Head, een Bias Rack, een Bias Mini Bass en een Bias Mini Guitar versie, de laatste hebben we aan een test onderworpen. Uw Arrow Lords of Metal zijn erg benieuwd naar de brutere tones uit deze compact behuisde versterker.
Door: Wouter de Vries Ι  01 mei 2019

Positive Grid

Als je in een studio (zoals een thuisstudio) op wilt nemen zijn modelling versterkers in software vorm ideaal. Vanuit je computer kan je, zonder dat je een geïsoleerde ruimte nodig hebt, vol gas je versterker open trekken en vaak heb je toegang tot elke gewenste versterker die je zoekt, zonder deze te moeten kopen. Er heeft sinds de introductie van modellingversterkers en software gelukkig veel ontwikkeling plaatsgevonden en inmiddels moet je van goede huize komen om het verschil tussen echt en nep te onderscheiden in een studiomix. Positive Grid staat bekend om de ontwikkeling van software en apps voor (IOS) devices en PC. Naast versterkermodelling brengen ze ook apps voor effectenpedalen.

De Bias Amp van Positive Grid biedt een hoge kwalitatieve weergave van de bekende referentieversterkers die je als software kan gebruiken als plug in tijdens het opnemen of om mee te re-ampen. Afwijkend van andere aanbieders is er eerst goed klinkende software ontwikkeld en daarna pas naar een hardware oplossing gekeken om de software te ontsluiten in een live situatie, zonder te moeten stoeien met laptops en dergelijke op het podium.

Positive Grid Bias Mini Guitar

De Bias Mini Guitar is een compacte 300 watt versterker die met 16 kanalen (8 green en 8 red) de versterkers beschikbaar stelt. Vanuit de fabriek worden enkele veelgebruikte clean versterkers in de groene, en (high) gain versterkers in de rode setting aangeboden. Deze zijn eenvoudig bereikbaar met de eerste draaiknop. Hiernaast zit een gain knop, equalizer knoppen en een mastervolume. De laatste output knop kan zowel de “speaker out”, de “direct out”, “headphones” en “FX send” instellen. Dit is vooral erg praktisch als je zowel een cab als monitor gebruikt live, maar toch een signaal naar de geluidsman wil sturen.

Op de achterkant kan je naast de stroomaansluiting de FX loop (nu nog parallel in de toekomst wordt deze softwarematig nog geüpgradede), midi in en out, footswitch en de eerder benoemde line out en speakeraansluiting vinden. Middels USB out kan je de versterker aansluiten op je PC of laptop om de wereld aan versterkers uit de tonecloud in je versterker te laden en vooral verder je versterker in te stellen naar jouw wensen. Dit past allemaal in een unit die iets ruimer is dan een halve 19” rackunit, weinig weegt en in een laptoptas past.

Met de versterker wordt een Pro licentie van de genoemde Bias Amp software meegeleverd, waarmee je de versterkerinstellingen kan aanpassen. De interface is erg intuïtief, dus hier red je je makkelijk mee, ook al ben je geen whizzkid van nature. Omdat de versterker is voorzien van Bluetooth kan je met een IOS device als een IPhone en IPad en een gratis te downloaden Bias Amp 2 app nagenoeg hetzelfde, ook in een live situatie en dat is erg praktisch.

Als je dieper onder de motorkap kijkt met de software kan je tweaken totdat je een ultieme sound hebt gevonden. En dit gaat echt ver, onderdelen van je pre- of poweramp kan je met een muisklik wijzigen en je kunt direct horen wat het gevolg is voor je sound. Je hebt bijvoorbeeld nog nooit zo snel je buizen omgewisseld of een andere transformator gekozen. Ook kan je het jezelf makkelijk maken en je eigen geluid uit een opname of je echte versterker(s) afleiden door de Amp Match functie van de Bias Amp 2 software te gebruiken. Hiermee heb je een kopie van je eigen stack, die je vervolgens nog verder kan editen.

Sound

En dan natuurlijk de sounds, de 5153 biedt zoals de naam vermoedt de Peavey 5150 sound en dit doet ie vanuit de fabrieksinstelling af al enorm goed. De op de Mesa Triple Rectifier gebaseerde Tripleplate geeft je een Hetfield sound waar een Metallica riffje meteen echt klinkt. De Soldano SLO100 heb ik stiekem ook een zwak voor, maar koop die nog maar eens voor een redelijk bedrag. Nu zit deze versterker gewoon onder de knop. De modellen zo uit de doos, zonder aanpassingen zijn direct bruikbaar en erg natuurgetrouw. Dit geldt ook voor cleane amps, bas versterkers en zelfs akoestische versterkers. Zoals al eerder gemeld kan je de tonecloud afstruinen voor meer, je eigen stack matchen of elke setting proberen om tot jouw geluid te komen.

Daar waar sommige collega modellers wel eens iets te processed klinken, alsof je de nulletjes en eentjes van de binaire code er door heen hoort, geeft de Bias Mini een buizen geluid en biedt helderheid in de toon. In een mix met een tweede gitaar die wel op buizen, of een andere modeller speelt, blijft het geluid overeind en met voldoende definitie.

De Bias Mini heeft met 300 watt ruim voldoende vermogen voor de meeste live-, oefen- en studiogelegenheden en je setup is nog nooit zo compact geweest. Ook het inprikken van pedalen voor of in de loop werkt als bij een ‘normale’ buizenbak waarbij de versterker de noisegate en reverb al ingebouwd heeft en per preset instelbaar. De basis instellingen werken goed, alleen zou een kritische gitarist het beste wel een IOS device mee kunnen nemen om bij verschillende podia meer te kunnen editen dan alleen de gain, equalizer en master. De head en rack versie bieden ook meer aanpasmogelijkheden en meer vermogen als je dit nodig hebt.

Conclusie

Met een gitaar, deze Bias Mini versterker en een bosje kabels kan je in principe op wereldtour en dat zie je verschillende gitaristen ook doen. Als je ondertussen nog een studio aandoet voor opnames, dan heb je meteen je eigen stack al bij je. Waarom zou je nog met zware buizenversterkers slepen?

Niets is zo smaakgebonden als gear en veel gitaristen zweren soms bij hun oude buizenbakken, zonder dat ze zelf nog weten waarom. Echter, als je alle cijfers, specificaties en mogelijkheden objectiveert, dan kun je bijna niet om de Bias Amp heen. Dus elke gearhead zou ik aanbevelen om deze versterkers eens te proberen. Enige noemenswaardige nadeel is dat er geen Android app beschikbaar is, dus je een IOS device moet hebben om te editen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Positive Grid Bias Mini Guitar.