Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Epica – Design Your Universe – Gold Edition
Nuclear Blast
Release datum: 11 oktober 2019
Tekst: Sjak Roks – 23 september 2019
“Tien jaar geleden was ‘Design Your Universe’ al een prachtplaat en dat is anno 2019 niet anders!”

Ter ere van het feit dat het tien jaar geleden is dat het vierde Epica-album ‘Design Your Universe’ het levenslicht zag, heeft men deze plaat als speciale “gold edition” opnieuw in omloop gebracht. Door velen wordt ‘Design Your Universe’ (terecht) gezien als de plaat die Epica de doorbraak heeft bezorgd naar een groter publiek en daar valt veel voor te zeggen. Toch waren de omstandigheden waarin dit album geschreven en opgenomen werd verre van ideaal, want men moest in die periode noodgedwongen nieuwe drummer Ariën van Wesenbeek en nieuwe gitarist Isaac Delahaye in de band inpassen. Toch heeft dat alleen maar positief uitgepakt en nog steeds vind ik ‘Design Your Universe’ één van de beste Epica-albums uit hun inmiddels zeventien jaar lange carrière.

Op deze “gold edition” heeft men met ‘Incentive’ een extra bonus-nummer toegevoegd, terwijl er ook een extra disc met akoestische versies van ‘Burn To A Cinder’, ‘Our Destiny’, ‘Unleashed’, ‘Martyr Of The Free Word’ en titel nummer ‘Design Your Universe’ is toegevoegd. Dat zorgt er voor dat deze nieuwe uitgave van ‘Design Your Universe’ ook erg interessant is voor al diegenen die de originele plaat al in hun bezit hebben. Het song materiaal op dit album is dusdanig sterk dat ook de uitgeklede, akoestische versies van de eerder genoemde nummers moeiteloos overeind blijven en zelfs nog iets extra’s toevoegen aan de originele versies.

Ondersteund door een uitstekend geluid is het vanaf het intro ‘Samadhi – Prelude’ tot aan de laatste noot van bonus-track ‘Incentive’ volop genieten geblazen van het bombastische Epica-materiaal en met name ‘Resign To Surrender – A New Age Dawns – Prt IV’, ‘Unleashed’, het fantastische ‘Kingdom Of Heaven – A New Age Dawns – Prt V’ en ‘Design Your Universe – A New Age Dawns – Prt VI’ worden weergaloos neergezet. De muzikaliteit spat er van af en met name zangeres Simone Simons is erg indrukwekkend bezig. Luister maar eens naar haar vocalen in de ballad ‘Tides Of Time’ of het duet met Sonata Arctica zanger Tony Kakko in ‘White Waters’ en je zult begrijpen wat ik bedoel. Ook heeft nieuwe gitarist Isaac Delahaye meer ruimte gekregen waardoor er wat meer gitaarsolo’s te horen zijn dan voorheen en dat heeft een positieve invloed op het geheel. Tien jaar geleden was ‘Design Your Universe’ al een prachtplaat en dat is anno 2019 niet anders! Door de toevoeging van de extra nummers is deze “gold edition” van het album eigenlijk alleen maar interessanter geworden.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.