Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Scarlet Stories – Necrologies
Eigen Beheer
Release datum: 19 september 2019
Tekst: Sjak Roks – 23 september 2019
“Met ‘Necrologies’ levert Scarlet Stories een fantastisch visite-kaartje af, waarmee men zich meteen katapulteert naar de status van één van de meestbelovende nieuwe bands binnen het genre.”
8.8/10

Na het beluisteren van de eerste full-length plaat ‘Necrologies’ van de Nederlandse band Scarlet Stories kun je toch niets anders dan concluderen dat er zich een enorme hoeveelheid talent in dit kleine kikkerlandje bevindt. Hun in 2015 verschenen EP ‘Resurrection’ liet al horen dat deze uit Tilburg afkomstige formatie in de toekomst zou kunnen gaan concurreren met de betere bands uit het symfonische/progressieve metal genre en de groei die men laat zien en vooral horen op ‘Necrologies’ is alleen maar een bevestiging hiervan.

Scarlet Stories maakt het de luisteraar niet echt gemakkelijk, want de composities zijn dusdanig gevarieerd en complex dat het wel wat luisterbeurten vergt voordat de ware schoonheid van het materiaal zich openbaart. Ik zou je willen aanraden om die tijdsinvestering in ieder geval er voor over te hebben, want de twaalf aanwezige nummers zijn dat dubbel en dwars waard. Ingetogen passages wordt nagenoeg moeiteloos afgewisseld met hardere stukken en die variatie draagt enorm bij aan het luistergenot en zorgt er voor dat ‘Necrologies’ van begin tot eind blijft boeien. Er wordt erg sterk gemusiceerd, maar het is vooral zangeres Lisette van den Berg die de show steelt op ‘Necrologies’ met haar krachtige stemgeluid. De variatie die ze in haar vocalen weet aan te brengen zorgt er voor dat je het gevoel hebt dat je naar een spannend verhaal zit te luisteren, waarvan je telkens het volgende hoofdstuk wil horen.

Liefhebbers van bands zoals Anathema, Opeth en Ayreon moeten ‘Necrologies’ zeker eens uitproberen, maar daar houden de invloeden van Scarlet Stories zeker niet op. Alle aanwezig nummers zijn de moeite van het beluisteren meer dan waard, maar als ik dan toch enkele positieve uitschieters moet benoemen zijn dat ‘The Tell-Tale Heart’, het schitterende ‘Vingt Mille Lieues Sous Les Mers’, het drieluik ‘The Gallows Tree’ en ‘In Blood And Limbs And Gore And Clay’ die me net iets meer weten te raken dan de rest. Met ‘Necrologies’ levert Scarlet Stories een fantastisch visite-kaartje af, waarmee men zich meteen katapulteert naar de status van één van de meestbelovende nieuwe bands binnen het genre. De heerlijke nummers worden geweldig neergezet en de complexiteit van het materiaal zorgt er voor dat je bij elke luisterbeurt nieuwe elementen blijft ontdekken, waardoor de plaat geen moment gaat vervelen. Mede daardoor is ‘Necrologies’ één van de beste debuutalbums geworden die ik de laatste tijd heb mogen beluisteren.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.