Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Eisregen – Leblos
Massacre Records
Release datum: 16 juni 2020
“Als fan weet je inmiddels wat je te wachten staat bij een nieuw Eisregen album, al blijft dit zoals gezegd vooral in Duitsland populair.”
7.8/10
Vera Matthijssens I 13 juni 2020

We zijn de tel kwijt hoeveel Eisregen albums we al besproken hebben, maar in 2020 heeft de band uit Thüringen (Duitsland) in ieder geval iets te vieren. Inmiddels bestaan ze 25 jaar en ‘Leblos’ is hun veertiende studioalbum. Ook hier wordt het kernduo M. Roth (zang) en Yantit (gitaar, drums, programming) bijgestaan door Markus Stock (Empyrium, The Vision Bleak, Sun Of The Sleepless) als producer en bassist/lead gitarist en voegt Frau N. Feind enige sierlijke vioolstrijkjes toe. Het welbekende recept en dat is altijd wel onderhoudend met een morbide randje, maar ook gevoel voor humor ontbreekt niet.

Inmiddels heeft de band in Duitsland een cultstatus, maar buiten Duitstalige landen is er nooit veel ophef geweest. De gotisch getinte rock met snerpende knekelzang is dan ook erg Duits en dit niet alleen door de teksten. Niettemin valt er weer niets aan te merken op de opnamekwaliteit of de theatrale aanpak van de heren. Ditmaal vangt men vrij rustig aan met een semiballade ‘Ruhet Sanft’ waarin piano en griezelig gesproken teksten de hoofdmoot vormen. Met een strak ritme en sneller gaat ‘Pechschwarz’ al eerder de zwartgeblakerde richting uit en dat wordt ten top gedreven in het gebalde, korte ‘Erstschlag’. Anderzijds zijn er de verhalende songs, gekruid met viool en piano, zoals ‘1000 Jahre Nacht’. Eisregen zorgt ook altijd voor een zekere catchiness, daar zijn ‘Leblos’ en ‘Mein Leichenwerk’ goede voorbeelden van. ‘Atme Asche’ is dan weer het meest verscheiden, want het begint traag, maar heeft een pittige black uitval. Naar het einde toe wordt het album met twee langere songs echt sluipend en theatraal, waarbij we in een horrorspektakel terecht gekomen zijn, zo lijkt het wel.

Als fan weet je inmiddels wat je te wachten staat bij een nieuw Eisregen album, al blijft dit zoals gezegd vooral in Duitsland populair. Zeker de bonus cd, want die bevat een aantal korte drinkliederen die echt wel de spuigaten uitlopen. Maar dat was om, na de grimmige toon van het album, een feestsfeer te creëren om het 25-jarige bestaan te vieren. Met titels als ‘Deutsches Bierlied’ en ‘Zeit Zu Saufen’ zeggen we dan ‘proost!’.