Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ecstatic Vision – For The Masses
Heavy Psych Sounds Records
Release datum: 20 september 2019
Tekst: Bart Meijer – 08 september 2019
“Wat met name opvalt is dat stoner en psychedelische rock zonder enige moeite of ongemakkelijkheid worden gefuseerd tot een levend iets; een entiteit die even opstart en vervolgens onophoudelijk doorstormt in een wervelwind aan geluiden.”
7.5/10

Ecstatic Vision is weer eens iets totaal anders. Of eigenlijk ook niet, want wat ze ons laten horen op ‘For The Masses’ is al eens gedaan, maar dat ligt in een kleurrijk en vooral erg wazig verleden. Lang genoeg weg om dit soort muziek en experimentatie weer nieuw leven in te blazen. En dat doet Ecstatic Vision vol overtuiging en energie.

Er gebeurt een heleboel tijdens onze tocht door dit album heen en wat met name opvalt is dat stoner en psychedelische rock zonder enige moeite of ongemakkelijkheid worden gefuseerd tot een levend iets; een entiteit die even opstart tijdens het instrumentale ‘Sage Wisdom’ en vervolgens onophoudelijk doorstormt in een wervelwind aan geluiden. Ze doet dit niet chaotisch maar heel ritmisch en herhaaldelijk en voorzien van hoge uithalen van de gitaar, electronica en orgel. Dit alles creëert een wijds geluid en wordt dikwijls vergezeld met vocalen die dan weer aan Arthur Brown doen denken, dan weer aan Jimi Hendrix, maar telkens een soort van demonische indruk achterlaten.

Sommige intermezzo’s nemen ons met hun lage gegrom diep ondergronds, door uitgebreide grottenstelsels gevuld met lichtgevende, pulserende kristallen en over benevelde, ondergrondse meren verlicht door fluorescerende kortsmossen. Anderen gooien ons de lucht in en laten de luisteraar zweven op winden gesponnen van langgerekte muzieknoten. Als je vindt dat dat dromerig klinkt dan heb je een juist beeld van wat je kunt verwachten op ‘For The Masses’. Het is net alsof je een soort trip maakt, met ingrediënten die eind jaren zestig al lang zijn gebruikt, maar hier op een originele manier weer door elkaar gehusseld worden.

Op 25 oktober aanstaande slaat Ecstatic Vision de handen ineen met Temple Fang en treden zij samen op in het OCCII in Amsterdam.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.