Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Aren Drift – Beneath The Surface
Eigen Beheer
Release datum: 01 maart 2019
Tekst: Leon Vonk – 08 september 2019
“Het meest opvallende is misschien nog wel dat het album is gemastered door Pete Maher (U2, Lana Del Rey), maar daar merk je niet echt veel van.”
6/10

Aren Drift is een Engelse band die vernoemt is naar het alter ego van bandleidster Radka Nemcova, die oorspronkelijk uit Tsjechië komt. Ze vormde de band in 2016 met gitarist Matt Plumley en drummer Dominic Cahillane, en in 2018 werd in Theo Corcoran een vaste bassist gevonden. De groep werkte hard aan het schrijven van liedjes en bracht in maart 2019 hun eerste EP uit onder de naam ‘Beneath The Surface’, die in mijn brievenbus terecht kwam voor een review.

De band maakt alternatieve rock met een hintje klassieke rock en een vleugje progressieve rock, bij vlagen moet ik een heel klein beetje denken aan het debuutalbum van Melissa Auf Der Maur. Misschien denkt u nu dat dit klinkt als een interessante combinatie, en misschien had dat inderdaad zo kunnen zijn, maar in dit geval is dat helaas niet het geval. Om eerlijk te zijn is ‘Beneath The Surface’ een middelmatig product met weinig hele positieve eigenschappen, maar ook een zonder hele slechte eigenschappen. Het grootste probleem zijn de vocalen van Nemcova. Deze zijn niet zo prettig om naar te luisteren. Ze heeft een wat lagere stem (wat dan weer wel origineel is) en weet geen pakkende melodieën te zingen. Omdat de muziek veel ruimte biedt voor de zang wordt dit al snel saai. Ook vind ik de teksten vaak niet passen bij het ritme van de melodie, waardoor het bij vlagen wat rommelig klinkt.

De composities zijn verder niet echt slecht maar er zitten zowel sterke als slechte momenten in, er is nooit een moment waar het muzikaal bijzonder wordt. Op de instrumenten valt overigens ook weinig aan te merken, in ‘Snow Queen’ is een klein stukje waar de gitaren wat vals klinken maar verder is het allemaal wel oké, het helpt dat het geen complexe muziek is om te spelen. Het meest opvallende is misschien nog wel dat het album is gemastered door Pete Maher (U2, Lana Del Rey), maar daar merk je niet echt veel van. Het staat natuurlijk wel leuk op de verpakking dat dan weer wel.

Geen positief verhaal van mij dus over Aren Drift, ik kan er oprecht niet enthousiast over worden. Tot mijn grote verbazing echter zag ik dat de band ruim drie duizend(!) likes heeft op Facebook, dus misschien begrijp ik het wel helemaal verkeerd. Als alternatieve rock met een zangeres helemaal je ding is zou ik je zeker adviseren om het album een keertje op te zetten. Voor de meeste lezers van Arrow Lords Of Metal is ‘Beneath The Surface’ echter in alle opzichten verder niet interessant, dus kunnen zij dit rustig overslaan.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.