Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Earth Drive – Helix Nebula
Raging Planet Records 
Release datum: 13 maart 2020
Tekst: Bart Meijer – 11 maart 2020
“’Helix Nebula’ klinkt stevig, lekker en goed en je voelt dat de band zijn best doet om zich te onderscheiden van andere bands.”
7/10

Het doom/stoner genre levert met regelmaat zeer interessante bands en albums af en blijft wat mij betreft een zichzelf vernieuwende entiteit. Een aardig deel van deze bands die ik de afgelopen jaren ben tegengekomen en ben gaan volgen zijn female-fronted. Mag je dat tegenwoordig nog wel benoemen? Ja. Omdat een mannenstem en die van een vrouw over het algemeen nogal verschillen en het effect op de muziek dus anders is.

Earth Drive is zo’n band en hun nieuwe plaat ‘Helix Nebula’ begint met een licht zweverig, instrumentaal stuk – waarvan we er op dit album meerdere vinden. Het duurt echter niet lang voor we worden ondergedompeld in een comfortabel, warm bad van fuzzy doom-gitaren en meeslepende bas. Hierdoor wordt een droomlandschap gecreëerd, dat zondermeer gedragen wordt door het krachtige stemgeluid van Sara Antunes. Door haar bereik is de atmosfeer die ontstaat niet alleen dromerig maar krijgt het ook een geestverruimende noot, hetgeen het kosmische thema dat Earth Drive ambieert zeer ten goede komt.

Met afsluiter ‘Space God’ duiken we nog dieper de zwierige vortex van het alomvattende in en komen we terecht op een heerlijk tapijt van psychedelische gitaar en toetsen, voorzien van een veel zwaardere stoner achtergrond. ‘Helix Nebula’ klinkt stevig, lekker en goed en je voelt dat de band zijn best doet om zich te onderscheiden van andere bands. En dat…lukt wat mij betreft dan weer net niet. Dat is geen minpunt, als dit genre je interesseert zal dit een goede aanschaf zijn. Het zal alleen niet zo snel nieuwe zieltjes winnen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.