Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Blood Oath – Infernum Rex Diabolus
Eigen Beheer
Release datum: 02 november 2019
Tekst: Dennis van ‘t Hoofd – 12 december 2019
“Catchy old school death metal gedrenkt in het bloed van hun vijanden.”
8/10

Engeland heeft met bands als Benediction, Carcass, Napalm Death, Cancer of het ter ziele gegane Bolt Thrower een naam hoog te houden als het gaat om old school death metal, al beginnen deze bands inmiddels ook al aardig op leeftijd te raken. Zo af en toe staat er gelukkig ook nog minder oud talent op, zoals Blood Oath uit Leicester (van jong talent kunnen we bij dit vijftal immers niet spreken).

Opgericht werd de band in 2015 uit de overblijfselen van de death metal band Black River Project, een band die op dat moment al acht jaar op zijn gat lag. Met het vooruitzicht om aan de Metal 2 The Masses 2016 bandcompetitie mee te mogen doen, met als inzet een optreden op het Bloodstock Open Air Festival, werd er in een paar maanden tijd een half uur durende set geschreven waarmee Blood Oath het zowaar tot de finales wist te brengen. Eén jaar later was het wél raak en wonnen de heren de competitie, waarmee het optreden op Bloodstock Open Air verzekerd was. Rond dezelfde tijd bracht Blood Oath hun debuutalbum ‘Kingdom of Dead Souls’ uit, waarmee de band al met al sterk uit de startblokken schoot.

Inmiddels zijn we dik twee jaar verder en presenteren de Rat-Eyes (zoals inwoners van Leicester ook wel genoemd worden) hun tweede volledige studio album ‘Infernum Rex Diabolus’. De band omschrijft hun muziek zelf als “catchy old school death metal gedrenkt in het bloed van hun vijanden” en dat dekt de lading van Blood Oath behoorlijk goed. In knap drie kwartier krijgen we negen pakkende old school death metal nummers voorgeschoteld, voorzien van fijne melodieën, rollende bas drums en herkenbare solo’s. De twee gitaristen Frazer Hart en Mike Freeman zetten een dikke muur van geluid neer voorzien van de nodige melodieuze accenten en ook het geluid van de ronkende basgitaar van nieuwkomer Bill Fordham heeft een prominente plaats in het geluid van Blood Oath. Zanger Mark ‘Thrax’ Johnson weet met zijn sterke, verstaanbare grunts niet aan de aandacht te ontsnappen. Muzikaal vermengt het vijftal death metal invloeden uit de Britse, Zweedse en Amerikaanse death metal scènes. Het overgrote deel van de composities is midtempo death metal met een vette groove en een dikke melodie en met enige regelmaat komen er zware slampassages voorbij waarbij je gewoon niet stil kunt blijven staan. En met het nummer ‘Entwined And Un-Divine’ laten de Engelsen tevens even hun voorliefde voor At The Gates blijken.

‘Infernum Rex Diabolus’ is bovenal een echte groeiplaat geworden; hoe vaker je hem luistert des te beter hij wordt. Voor fans van groovende old school death metal is Blood Oath dan ook een regelrechte aanrader!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.