Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Akando – Attack From Ambush
Boersma Records
Release datum: 13 september 2019
Tekst: Elisabeth van ‘t Hoofd – 12 december 2019
“Soms is het met muziek net als met een goed stoofgerecht. Je kan het beter nog even een nachtje laten rusten zodat de smaak volledig op zijn recht kan komen.”
7/10

Soms is het met muziek net als met een goed stoofgerecht. Je kan het beter nog even een nachtje laten rusten zodat de smaak volledig tot zijn recht kan komen en zelfs smaaknuancen vrijkomen die je de dag daarvoor niet waar hebt kunnen nemen. Ik moet toegeven dat ik met de Duitse band Akando een beetje in dezelfde situatie terecht ben gekomen. Na de eerste doorloop van hun debuutalbum was ik alles behalve overtuigd en viel het nog niet echt in de smaak, waarbij vooral de minder goede kanten, zoals de gedeeltelijk tenenkrommende gitaarsolo´s, zijn blijven hangen. Aan de andere kant was ik zo onder de indruk van de thematiek en ook van de enthousiasme die oprichter Cheveyo en zijn mannen vol overtuiging over weten te brengen, dat ik het na een nachtje slaap toch nog een nieuwe kans moest geven. En wat blijkt? Het vergt even wat aandacht en doorzettingsvermogen, maar de muziek is veelzijdiger en vooral de teksten houden mijn aandacht langer als ik in het begin had mogen verwachten.

Akando werd 2014 als één-mans-project opgericht door zanger en multi-instrumentalist Cheveyo. De naam Akando is van Indiaanse afkomst en betekend “hinderlaag” en dat is ook waar de muziek van de Duitsers ons naartoe gaat brengen: naar de droevige geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent en de fascineerde Indiaanse legendes. Voor het debuutalbum ‘Attack From Ambush’ wist de frontman bassist Adahy en drummer Niyol te rekruteren, waarmee men nu ook de mogelijkheid had om liveoptredens te realiseren. Muzikaal gezien nemen de mannen ons op een reis vol van recht-toe-recht-aan, melodieuze death metal doorspekt van power metal elementen, want Cheveyo heeft nogal een handje voor catchy gitaarriffs en chorussen die eigenlijk vooral opvallend zijn voor dat genre. Luister eens naar ‘Wakan Tanka Nici Un’. Dit wordt allemaal verwoven met native Amerikaanse instrumenten en je creëert dan automatisch een unieke sound: melodic death metal in Indiaanse kledingdracht. Toch wens ik mij in de toekomst nog net iets meer kracht in de songs, maar al met al blijft ‘Attack From Ambush’ een solide album en ik ben benieuwd wat de toekomst for Akando zal brengen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.