Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Blind Guardian – The God Machine
Nuclear Blast
Release datum: 2 september 2022
“Er is geen twijfel mogelijk: de mede-uitvinders van de power/speed metal zijn nog altijd heer en meester in hun sport en staan met ‘The God Machine’ weer op eenzame hoogte!”
9.5/10
Jori van de Worp  I 6 september 2022

Perfectionisten van het zuiverste soort, ik denk dat er geen betere omschrijving bestaat voor de Duitse barden van Blind Guardian. De heren zijn nooit te benauwd om hun fanschare jaren te laten wachten op het moment dat ze eindelijk zelf tevreden zijn met hun creaties. Het blijkt dan gelukkig ook altijd weer het wachten waard als er nieuw materiaal is van de meesters van de Duitse power metal. Waar we drie jaar geleden nog mochten smullen van het langverwachte orkestrale album, is het nu weer tijd voor een regulier Blind Guardian album. Twee maanden geleden was ik al onderdeel van een select gezelschap mazzelkonten dat met de band de boot in ging om het album op de Rijn bij Keulen te luisteren, en nu is het dan echt zo ver: de release van ‘The God Machine’!

Met het orkestrale album had Blind Guardian “de tien uit tien” bereikt van wat je met bombast kan doen, de band gooit het nu dan dus ook over een heel andere boeg. ‘The God Machine’ is hard, snel en zet het live gevoel veel meer in de spotlights dan de andere albums van na de millenniumwisseling dat deden. De pret begint bij het fantastische ‘Deliver Us From Evil’. “Crucible of man!”, wat een meedogenloze start en wat een genot om te horen dat de speed metal Blind Guardian terug is! Die harde stukken komen we dan ook veel vaker tegen op dit album dan op alle andere recente platen van de band. Met ‘Violent Shadows’ bijvoorbeeld, hardste nummer van de band deze eeuw? Maar laten we ook het beukende ‘Blood Of The Elves’ en het Judas Priest ademende ‘Damnation’ niet vergeten. Het is dan ook veel de sfeer van de 90’s albums die we hier horen, ‘Tales From The Twilight World’, ‘Somewhere Far Beyond’ en zeker ook ‘Imaginations From The Other Side’. De meer complexe progressieve wind die de laatste decennia door de band heeft gewaaid is gelukkig niet helemaal gaan liggen. Het fantastische ‘Secrets Of The American Gods’ bijvoorbeeld? Groots, meeslepend en zou niet misstaan op bijvoorbeeld ‘Beyond The Red Mirror’.

‘The God Machine’ is meer dan de som van verleden en heden van Blind Guardian, wat zo’n band is waarbij één plus één vaak drie is. Er is namelijk ook ruimte voor een heel nieuwe kant van de barden, wat ook al spreekt uit het opvallende artwork. Sci-fi elementen en elektrische geluiden? Ja kijk maar niet zo verbaasd, zet ‘Life Beyond The Spheres’ met zijn Led Zeppelin Kashmir-toonladders maar eens op! Of wat te denken van ‘Architects Of Doom’ over Battlestar Galactica met zijn retestrakke gitaarriffs. Uiteraard hebben we ook een ballad, maar we stappen hier eens uit de traditionele folky ballad traditie. ‘Let It Be No More’ handelt deels over Hansi’s recentelijk overladen moeder en is een krachtige compositie zoals we die kennen van bands als Savatage of Symphony-X.

Na meer dan 35 jaar weten de mannen uit Krefeld nog altijd van geen ophouden, en meer dan dat. Waar veel bands na zoveel tijd zichzelf gaan herhalen, of nauwelijks meer nieuwe muziek maken en teren op hun oude glorie, heeft Blind Guardian met het twaalfde album weer een compleet nieuwe stijl uit de hoge hoed weten te toveren. Zoals altijd is de kwaliteit en het muzikale vakmanschap van het allerhoogste niveau en is iedere noot op dit juweeltje raak. Er is geen twijfel mogelijk: de mede-uitvinders van de power/speed metal zijn nog altijd heer en meester in hun sport en staan met ‘The God Machine’ weer op eenzame hoogte!