Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
ART – Asylum
Sliptrick Records
Release datum: 19 oktober 2019
Tekst: Leon Vonk – 20 december 2019
“Het is duidelijk dat de Italianen hun best hebben gedaan om kwalitatief goede liedjes te schrijven en zich niet te verliezen in eindeloos instrumentaal gepingel. Dat is aardig gelukt.”
7.6/10

Bands uit Italië presteren bij mij over het algemeen niet zo goed, want niet onregelmatig is het niveau gewoon onder gemiddeld. Waardoor dat komt is mij niet bekend, maar hierdoor ben ik wel altijd een beetje verrast als ik weer eens een goede band uit Italië voorbij zie komen. ART is zo’n Italiaanse band die wél goed is, hoewel niet perfect, maar daarover later meer. In 2016 kwam het debuut van de band uit, ‘Planet Zero’, en dit jaar is het tweede album ‘Asylum’ op de makt gebracht.

De band maakt muziek die mij doet denken aan een fictief samenwerkingsproject tussen RPWL en Darkwater, enerzijds heel melodieus en rustig, met hier en daar wat heavy partijen en vreemde maatsoorten. Het is duidelijk dat de Italianen hun best hebben gedaan om kwalitatief goede liedjes te schrijven en zich niet te verliezen in eindeloos instrumentaal gepingel. Dat is aardig gelukt. Er staan een aantal sterke composities op het album, zoals ‘B. Case’ en ‘The Box’, die mij oprecht boeien. Vooral de toetsen van Enrico Lorenzini en de gitaren van Roberto Minozzi spelen een hoofdrol hierin, maar ook drummer Ivano Zanotti en bassist Diego Quarantotto leveren uitstekend werk. Zanger Denis Borgatti is helaas geen overtuigende vocalist, het is niet zo dat hij slecht is maar beter dan middelmatig is het ook niet. Het is niet erg storend dat hij geen fantastische zanger is, maar soms mis ik wat uitdagende zangpartijen die de muziek ten goed was gekomen. Overigens denk ik dat hij met wat zangles een paar flinke stappen kan zetten. Het tweede puntje van kritiek is dat het niveau van de liedjes niet het gehele album hoog is, er staan minstens even veel mindere liedjes op het album als dat er sterke liedjes op staan.

Het is jammer dat ART niet het hoge niveau van de liedjes kon vasthouden, anders was dit album echt wel een onverwachte topper geweest. Met wat meer ervaring, en misschien een nog kritischere blik op de composities tijdens het schrijven, ben ik wel benieuwd wat deze mannen in de toekomst gaan doen. ‘Asylum’ laat in ieder geval zien dat de band de potentie heeft om kwalitatieve muziek te maken. Ik zou fans van de eerder genoemde bands dan ook zeker aanbevelen om het album eens een luisterbeurt te gunnen. Een band om in de gaten te houden!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.