Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Angband – IV
Pure Steel Records
Release datum: 24 juli 2020
“Angband is een band die de aandacht van iedere metalhead verdient. Niet omdat ze heel bijzondere muziek maken, maar omdat het heel bijzonder is dat ze muziek maken.”
7/10
Jori van de Worp I 10 juli 2020

Angband is een bijzondere band. Niet omdat deze mannen super originele muziek maken of zeldzame virtuozen zijn. Angband is een bijzondere band omdat deze uit Iran komt en de eerste metalband uit dat land is die een internationaal platencontract heeft weten binnen te halen. Het laatste album ‘Saved From The Truth’ stamt alweer uit 2012, dus dat er nu weer een nieuwe plaat ligt is toch wel een behoorlijke verrassing. De muzikale basis is nog altijd ongewijzigd, eenvoudige heavy metal met traditionele invloeden doorspekt. Wel heeft er een wissel achter de microfoon plaatsgevonden. De Matt Barlow achtige zang van Ashkan Yazdani heeft plaatsgemaakt voor een wat rauwer geluid van Tim Aymar, ook bekend van Pharaoh. Een Amerikaan die de vocalen verzorgt in een Iraanse band, dat ik dit nog eens mocht meemaken.

Kon ik maar zo enthousiast zijn over de muziek van Angband dan ik ben over het feit dat er ook metal uit Iran kan komen. De reden die deze band al bij voorbaat bijzonder maakt, is ook de reden dat dit product eigenlijk vrij weinig voorstelt. De productie alleen al is ver ondermaats naar iedere moderne standaard, de muziek zit vol knullige mixfouten waardoor de band ontzettend rommelig klinkt. Het is qua muziek ook duidelijk dat de heren niet bepaald vanaf jeugdige leeftijd zijn aangemoedigd deze Westerse verderfelijkheden te spelen. De zang van voormalig zanger Ashkan was altijd een van de weinige dingen die me echt kon bekoren, en de matige vocalen van zijn vervanger Tim zijn niet om warm voor te lopen. Wat houden we dan over? Eigenlijk alleen de Perzische folklore en de exotische elementen in de muziek. ‘Visions In My Head’ en ‘Cyrus The Great’ zijn daar mooie voorbeelden van. De straightforward heavy metal tracks als ‘Fighters’ en ‘Atena’ hebben vrij weinig body en ben je vergeten zodra ze afgelopen zijn. Qua stijl doen ze wat denken aan de voorlopers van de NWOBHM scene, maar dan zonder de kwaliteit van de oudjes te benaderen.

Toch is Angband een band die ik bewonder. Ze brengen metal in gebieden waar je dat niet voor mogelijk zou houden en weten het alsnog voor elkaar te krijgen om een band intact te houden en zelfs een Europese platendeal te scoren. Ik ben geen deskundige, maar ik heb het idee dat er lokaal flinke straffen staan op minder dan metal of andere westerse muziek spelen. Daarom een hogere score dan je op basis van mijn reactie op de muziek zou verwachten. Angband is een band die de aandacht van iedere metalhead verdient. Niet omdat ze heel bijzondere muziek maken, maar omdat het heel bijzonder is dat ze muziek maken.