Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Domination Black – Judgement IV
Pride And Joy Music
Release datum: 17 juli 2020
“Met dit album maakt Domination Black een overtuigende herstart. Hopelijk duurt het niet weer acht jaar voor de mannen met een nieuw product komen.”
8/10
Wim Rueter I 10 juli 2020

Uit Finland komt het zeskoppige gezelschap Domination Black. De band loopt al een tijdje mee, sinds 2003 om exact te zijn, maar ‘Judgement IV’ is pas het vierde volledige album. Voorganger ‘Destination: Death’ kwam namelijk al uit in 2012 en daarna volgde er een lange pauze waarin er driftig van bandleden gewisseld. De mannen hebben de draad nu weer opgepakt zullen we maar zeggen.

Domination Black speelt power metal van het zuiverste water met wat scheutjes symfonische invloed her en der. Er zijn wat raakvlakken te horen met een band als Pagan’s Mind, maar het geheel is wel wat steviger. De band heeft de productie zelf op vakkundige wijze verzorgt. Het geheel klinkt heavy en goed uitgebalanceerd gedurende de tien tracks die het album rijk is. Het valt wel op dat dit album wat lichter en luchtiger klinkt dan zijn voorganger. Een duidelijk voorbeeld daarvan is het nummer ‘Center Of The Universe’, waarvoor ook een, wat kinderachtige, video is gemaakt. Ondanks de lichte muzikale koerswijziging ten opzichte van voorganger ‘Destination: Death’, kan ‘Judgement IV’ over bijna de gehele linie overtuigen met sterk songmateriaal gespeeld door bovengemiddeld competente muzikanten. De enige wat wisselvallige factor is zanger Matias Palm. Soms komen zijn stemgeluid en zangpartijen wat saai over, maar op andere momenten weet hij juist weer te overtuigen met een sterke performance. Luister maar eens naar de maniakale zanglijnen in ‘Beyond The Shadows’, maar in dit nummer mag het smaakvolle gitaarwerk van Heiskanen en Laitinen ook niet onvermeld blijven. Positieve uitschieters zijn verder ‘Though The World Perish’ lekker uptempo met goede arrangementen en het snelle en venijnige ‘’This Endless Fall’.

Met dit album maakt Domination Black een overtuigende herstart. Hopelijk duurt het niet weer acht jaar voor de mannen met een nieuw product komen.