Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Alien – Into The Future
AOR Heaven
Release datum: 27 november 2020
“Alien laat hier even horen hoe je na jaren weer met een album op de proppen kan komen dat vertrouwd klinkt, maar voldoende moderne invloeden heeft om ‘Into The Future’ mee voort te kunnen.”
9.2/10
Wim Rueter I 19 november 2020

De Zweedse AOR band Alien mag je gerust cult noemen. Hun eerste album uit 1988 is namelijk typisch zo een mijlpaal die bijna iedere AOR liefhebber in de kast heeft staan. Al zal dat vaker de Amerikaanse remix zijn dan het originele album. Laatstgenoemde is namelijk een stuk lastiger te vinden. Sinds de oprichting in 1986 heeft de band een soort van knipperlicht carrière gehad. Er zaten grote gaten met pauzes in de loopbaan van de band. Nu in 2020 is de band toe aan zijn zesde langspeler.

De drie mannen hebben het album de titel ‘Into The Future’ meegegeven. De band bestaat uit topzanger Jim Jidhed (die ook al zes solo albums op zijn naam heeft staan), gitarist Tony Borg en drummer Toby Tarrach. Deze drie mannen stammen nog uit de oerbezetting van de band uit 1986. Het nieuwe album is in verschillende Zweedse studio’s opgenomen met onder andere Eclipse gitarist/zanger Erik Martensson aan de knoppen. En, sodeju, wat klinkt dit album imposant. Complimenten aan de mannen, de jarenlange ervaring druipt er vanaf. Het is wel even belangrijk te melden dat het echte AOR jasje door de heren is uitgetrokken. Er is gekozen voor een ruimer model jasje waar ook ruimte is om wat steviger van leer te trekken. Luister maar naar het geweldige titelnummer dat echt binnen komt blazen, maar eigenlijk zijn alle elf nummers overtuigend. Prima uitgebalanceerde tracks, soms wel weer wat meer AOR als ‘Time Is Right’ of ‘Freedom Wind’, dan weer wat steviger in materiaal als ‘War Scars’ of ‘Really Wheeling It’.

Met ‘Into The Future’ maakt Alien duidelijk dat er echt geen spatje sleet zit op de mannen. Jidhed zingt werkelijk de sterren van de hemel (luister even naar ‘Children’, de enige ballad op het album) en gitarist Borg maakt indruk met zijn soleerwerk dat bij ieder nummer weer precies aansluit op het nummer. Alien laat hier even horen hoe je na jaren weer met een album op de proppen kan komen dat vertrouwd klinkt, maar voldoende moderne invloeden heeft om ‘Into The Future’ mee voort te kunnen. Mocht mij om een jaarlijstje gevraagd worden, dan denk ik dat er dit jaar geen album uit gaat komen die ‘Into The Future’ van nummer 1 kan stoten.