Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Periphery – Live In London
Century Media
Release datum: 13 november 2020
“Natuurlijk hoor je de heer Sotelo wel eens wat naast de lijntjes kleuren, maar dat komt door zijn energieke presentatie zullen we maar zeggen (die we er wel bij moeten denken natuurlijk).”
8.5/10
Berto I 19 november 2020

Live albums vind ik altijd een beetje lastig. Het blijft een mager alternatief voor een concert en is eigenlijk alleen een leuk aandenken als je bij het betreffende concert zelf bent geweest. Vaak wordt het ook alleen als overbrugging gebruikt tussen twee studio albums, om de band meer tijd te geven om een nieuw album bij elkaar te pennen. Tegenwoordig is het zelfs zo erg dat er na ieder studio album schijnbaar een live album moet volgen, denk maar eens aan Devin Townsend of Iron Maiden.

Maar nu genoeg azijn gezeken, we hebben hier het live album van Periphery in de oren zitten en voor deze band is het na een album of zes pas de eerste live registratie, dus het werd wel eens tijd. Zoals verwacht voegt het weinig toe aan de originele versies. De band is technisch voldoende bekwaam om de songs nagenoeg hetzelfde te spelen als in de studio, wat bij deze technische progressieve metal natuurlijk wel geweldig is om te horen. Vocaal gezien is er wel duidelijk een verschil te horen, al is dat echt niet altijd negatief. Natuurlijk hoor je de heer Sotelo wel eens wat naast de lijntjes kleuren, maar dat komt door zijn energieke presentatie zullen we maar zeggen (die we er wel bij moeten denken natuurlijk). Het geeft wel de live sfeer goed weer en in die zin klinken de songs wel iets anders, ze leven iets meer zou je kunnen zeggen. De communicatie met het publiek maakt het ook allemaal net echt, maar het blijft bij de standaard zinnen, waarbij het natuurlijk ook het beste publiek van de tour is bla bla bla. De setlist is wel prima gekozen en dekt de lading van hun oeuvre redelijk, al zijn er altijd wel songs die je liever had gehoord. Wat dat betreft verschilt een live album niets van een ‘best of’ album. Zoals gezegd is de setlist goed gekozen, de helft van de songs is daarbij logischerwijs afkomstig van het laatste album ‘Hail Stan’. Alle songs worden absoluut perfect gespeeld en laten we wel wezen, Periphery hoort tot de top van het genre. Als je op plaat en live zo kan spelen, dan ben je een klasse band.

Als je fan bent van Periphery, zou ik echter niet gelijk naar de winkel rennen om het album te kopen. Waarom niet ? Het album is alleen digitaal verkrijgbaar, daarom. Dus ren maar naar je laptop en ga digitaal winkelen en je hebt een goede weergave van een live optreden in je bezit van een band die grenzen heeft verlegd.