Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Xythlia – Immortality Through Quantum Suicide
I, Voidhanger Records
Release datum: 21 augustus 2020
“Het is een hele uitdaging om het album in zijn geheel uit te zitten, maar in kleine doses kan je best de schoonheid in de shitstorm ontdekken.”
8/10
Berto I 05 augustus 2020

Xythlia is een project/band van Nick Stanger, lid van black metal band Ashbringer. Met Xythlia brengt hij iets andere muziek, muziek die het beste van grindcore en death metal in zich hebben. Misschien is de term ‘industrial death grindcore’ nog wel de vlag die de lading het beste dekt.

Explosief is de muziek zeker, luister mar naar opener ‘Death Unyielding’, een razend nummer dat elke melodie ontbeert en je zenuwen naar de klote helpt. Voor je het weet zit je alweer in volgend nummer ‘To Defy Inevitability’ enn terwijl je even naar buiten kijkt, ben je weer twee nummers verder. Het geeft de korte en krachtige muzikale uitspattingen weer van een muzikant die blijkbar ergens mee lijkt te zitten, een opgekropte woede die er (gelukkig) op deze manier uit komt. Even rust krijgen we tijdens ‘Antidream’, waarna ‘Ablation Of Subconscious’ er op een Napalm Death -manier vandoor gaat met weergaloze gitaarloopjes. Hoewel de muziek als een chaos overkomt soms, is er wel degelijk muzikaliteit voor nodig om dit in elkaar te zetten. Hoe moeilijk is het om een pure emotie als woede en frustratie om te zetten in muziek, muziek die wel degelijk een rode lijn in zich heeft en voor een ieder als katalysator kan werken en een therapeutische, helende werking kan hebben. Het is een hele uitdaging om het album in zijn geheel uit te zitten, maar in kleine doses kan je best de schoonheid in de shitstorm ontdekken.