Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Xandria – The Wonders Still Awaiting
Napalm Records
Release datum: 3 februari 2023
“Met zijn dertien nummers en vijfenzeventig minuten aan speeltijd biedt ‘The Wonders Still Awaiting’ zowel kwantitatief als kwalitatief alles wat een symfonische metal fan zich kan wensen”
8.3/10
Sjak Roks I 16 februari 2023

Na het in 2017 verschenen album ‘Theater Of Dimensions’ werd het angstvallig stil rondom de Duitse symfonische metal formatie Xandria. Allereerst verdween de Nederlandse zangeres Dianne van Giersbergen letterlijk en figuurlijk van het toneel en werden de nog geplande optredens afgewerkt met Aeva Maurelle (ex-Aeverium) als inhuurkracht. Kort daarna besloot bandleider Marco Heubaum aan een grote schoonmaak te beginnen en werden mede-bandleden Gerrit Lamm (drums), Philip Restemeier (gitaar) en Steven Wussow (bas) de wacht aangezegd. In alle rust begon Marco daarna te werken aan het materiaal van deze nieuwe plaat ‘The Wonders Still Awaiting’ en ging hij op zoek naar de juiste personen om van Xandria weer een echte band te gaan maken. Die werden gevonden in Rob Klawonn (gitaar), Dimitrios Gatsios (drums), Tim Schwarz (bas) en de nieuwe frontvrouwe en zangeres Ambre Vourvahis. Met name de laatstgenoemde blijkt een schot in de roos te zijn, want haar krachtige en veelzijdige stem tilt het toch al kwalitatief sterke materiaal naar een nog hoger niveau.

Met zijn dertien nummers en vijfenzeventig minuten aan speeltijd biedt ‘The Wonders Still Awaiting’ zowel kwantitatief als kwalitatief alles wat een symfonische metalfan zich kan wensen. Dat wordt al meteen duidelijk bij opener ‘Two Worlds’, waarop Ambre laat horen van vele markten thuis te zijn. Het overschakelen van grunts naar operazang (en alles daartussen) blijkt haar geen enkele moeite te kosten en die variatie in haar vocalen is met name één van de sterkste punten van dit nieuwe Xandria-album. Marco Heubaum heeft haar met het aanwezige materiaal ook wel een prima podium gegeven om haar niet geringe capaciteiten te etaleren en daar maakt ze dan ook gretig gebruik van. Niet alleen vocaal maar ook instrumentaal is het smullen geblazen en de grote variatie tussen, maar ook binnen de nummers zorgt er voor dat je van het allereerste begin tot aan de laatste noot op het puntje van je stoel blijft zitten en geboeid blijft. Nummers als de eerste single ‘Reborn’, titelnummer ‘The Wonders Still Awaiting’ en ‘You Will Never Be Our God’ (met een gastbijdrage van Primal Fear-zanger Ralf Scheepers) zijn wat mij betreft de meest aansprekende voorbeelden hiervan al dient te worden gezegd dat er geen enkel slecht nummer op deze plaat te vinden is.

Het beste heeft men in mijn beleving voor het laatst bewaard want de ruim negen minuten durende epische afsluiter ‘Astèria’, waarin alle elementen die Xandria als band zo interessant maakt op een sublieme wijze samenkomen, is echt het hoogtepunt van het album geworden. ‘The Wonders Still Awaiting’ bewijst op niet mis te verstane wijze dat Marco’s keuze om de gehele band te vervangen de juiste keuze is geweest en met name het binnenhalen van zangeres Ambre Vourvahis is een gouden greep geweest. Xandria is terug van weggeweest en klaar voor de toekomst!