Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Withering Surface – Exit Plan
Mighty Music
Release datum: 7 juni 2024
“Mogen de sterren nu beter staan om een heuse comeback te maken dan met voorganger ‘Meet Your Maker’. De melodieuze death metal van dit Deense vijftal klinkt alvast strak en fris.”
8.3/10
Vera Matthijssens I 13 juni 2024

Met Withering Surface worden we herinnerd aan de hoogdagen van de Gothenburg sound, toen bands als Dark Tranquillity, In Flames

Begin 2020 maakte het Deense Withering Surface een veelbelovende comeback met ‘Meet Your Maker’. Alle plannen om dit heuglijke nieuws kracht bij te zetten werden helaas twee jaar uitgesteld door de pandemie. Er zat niets anders op dan een volgend album schrijven en dat realiseren ging niet zonder hindernissen.

Nadat de drums van het nieuwe album ‘Exit Plan’ opgenomen waren, vertrok de drummer. Eerder had men al een nieuwe gitarist moeten zoeken en vertrok ook de toetsenist. Hij is niet vervangen en dat geeft dit album een meer directe en intense aanpak, ook vanwege de samenwerking met producer Soren Andersen die de melodieuze death metal van de Denen een uitdaging vond op – voor hem – onbekend terrein, want hij is eerder vertrouwd met hardrockbands zoals Tygers Of Pan Tang of Glenn Hughes.

Maar Withering Surface is natuurlijk vooral gitarist/componist Allan Tvedebrink en de rasperige, maar verstaanbare grunts van Michael H. Andersen. De tien songs op ‘Exit Plan’ klinken vertrouwd, maar fris. We horen aanstekelijke melodieuze death metal met fraai gitaarwerk en strak spel. Nummers als de tweede single ‘Finish What You Started’ en ‘Mindreader’ zijn voorzien van een pakkend refrein en bovendien kan men zich tekstueel verdiepen in het vervolg van het thema op ‘Meet Your Maker’. Een religieuze meeting met hogere krachten heeft de protagonist overtuigd dat beterschap enkel vanuit hemzelf kan komen en alle hulp van buitenaf tot niets leidt. De enige die een beter leven kan bewerkstelligen is de persoon zelf. Alles erop en eraan dus en mogen de sterren nu beter staan om een heuse comeback te maken… De release shows voor dit album waren alvast uitverkocht in Kopenhagen.

en At The Gates doorbraken met melodieuze death metal. In Denemarken werd toen Withering Surface opgericht en met vier albums oogstten ze behoorlijk wat succes, vooraleer begin 2005 de handdoek in de ring te gooien.

Maar nu zijn ze terug, met drie originele leden en het album ‘Meet Your Maker’. De band heeft niet de pretentie om nu ineens als een moderne band te klinken en dat is juist hun sterkte. De spetterende mix en mastering door Jacob Hansen is de kroon op het werk en Niklas Sundin (ex-Dark Tranquillity) zorgde voor het artwork. Met het epische titelnummer, het ronkende ‘Raised Right’ en het agressieve ‘Alone’ zit het al snor en genieten we uitgebreid van het aanstekelijke gitaarwerk en de rasperige, zelfs licht thrashy zang van Michael H. Andersen. De band houdt er flink de vaart in met songs die voorzien zijn van sterke refreinen. Zelfs de ballade ‘I’ll Soon Be Gone’ – waarin Andersen een duet zingt met zijn dochter – is op het einde gekruid met vurig gitaarwerk. Het is aangenaam luisteren naar deze melodeath uit Denemarken en dus hopen we dat Withering Surface het niet bij dit comebackalbum gaat laten en terug de smaak te pakken heeft voor meerdere albums.