Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Witherfall – Curse Of Autumn
Century Media Europe
Release datum: 5 maart 2021
“Deze heren worden alsmaar beter, net als de rode wijn die ze – naar eigen zeggen – met liefde degusteren en ‘Curse Of Autumn’ hoort thuis in elke metalverzameling”
9.2/10
Vera Matthijssens I 03 maart 2021

Sinds Century Media het debuut ‘Nocturnes And Requiems’ een boost gaf en wereldwijd aan de man bracht, heeft Witherfall zich geprofileerd als een erg actieve band die elke twee jaar nieuw werk uitbrengt (en tussendoor nog enkele EP’s). Dat hebben we allemaal te danken aan het enthousiaste schrijversduo Joseph Michael (Sanctuary) en Jake Dreyer (Iced Earth), respectievelijk zanger en gitarist van de band. Twee jaar na ‘A Prelude To Sorrow’ volgt dan ook ‘Curse Of Autumn’, waarop de Amerikaanse band meer dan ooit een stevige portie heavy/power metal met progressieve virtuositeit aanreikt. Samen met bassist Anthony Crawford) en nieuwe drummer Marco Minnemann is dit een knaller met epische allures waar geen metalfan kan aan weerstaan.

Na de klassieke intro worden we al meteen van onze sokken geblazen met het opgefokte ‘The Last Scar’, hevig als Bay Area thrash en zelfs voorzien van enige ruwe grunts, al is het refrein melodieus en clean. Het uptempo, maar dramatische ‘As I Lie Awake’ kent sierlijke semiakoestische stukken en prachtige solo’s. De sensitieve zang in ‘Another Face’ neigt naar een ballade, maar bloeit weldra open. Hierin wordt al verwezen naar ‘Tempest’, het volgende nummer dat we als prijsbeest aandragen. Hier is werkelijk alles tot een boeiend geheel gesmeed, van blastbeats met een schreeuw

via serene fragmenten tot weemoedige zang met repetitief karakter in de stugge riffs. Een adembenemend avontuur! Het beschouwende titelnummer is een intermezzo op weg naar de technische extravaganza van het instrumentale ‘The Unyielding Grip Of Each Passing Day’ en de furie van ‘The Other Side Of Fear’. Om dan te bezinnen tijdens het somber getinte ‘The River’. In het magnum opus ‘…And They All Blew Away’ zet Witherfall een huzarenstukje van progressieve metal weg, waarbij ook nog eens de veelzijdigheid in de zangpartijen excelleert. Als toemaatje is er een akoestische versie van de Boston song ‘Long Time’. Besluit: de heren worden alsmaar beter, net als de rode wijn die ze – naar eigen zeggen – met liefde degusteren en ‘Curse Of Autumn’ hoort thuis in elke metalverzameling!

(photo by Stephanie Cabral)