Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
White Void – Anti
Nuclear Blast Records
Release datum: 12 maart 2021
“Heerlijke vintage rock met bluesy solo’s en vette keyboards uit onverwachte hoek”
8.7/10
Vera Matthijssens I 09 maart 2021

In de extreme metal van Borknagar en Solefald was altijd al een vleugje progressieve rock te vinden, wat hen sinds de jaren negentig het predicaat ‘avant-garde black metal’ opleverde. Lars Are Nedland AKA Lazare is betrokken bij beide bands, maar heeft nu White Void opgestart om zijn liefde voor progressieve rock uit de jaren 70 en new wave uit de jaren 80 te etaleren in vlot rockende songs. ‘Anti’ is de eerste kennismaking met dit ‘zijproject’ van Nedland.

Vanwege de intellectuele benadering van het absurdisme geeft de man ons ook nog een meerwaarde om over na te denken. Smooth rockend met weelderig Hammondorgel gaat men vlot van start met ‘Do. Not. Sleep.’ De cleane, egale stem van Lars is heel herkenbaar, terwijl enige new wave strakheid valt te spotten in ‘There Is No Freedom But The End’. Gitarist Eivind Marum ornamenteert de song op vurige wijze met zijn bluesgerichte solo’s, zodat een fris amalgaam ontstaat dat toegankelijkheid en diepgang combineert.

Nummers als het weemoedige ‘Where You’ll Go, You’ll Bring Nothing’ en het stuwende ‘All Chains Rust, All Men Die’ bieden vrij opgewekte aanstekelijkheid, ondanks het zware thema. Hammondorgel heeft een belangrijke functie, tot groot plezier van onze Noor en met langere songs naar het einde toe gebeurt er heel wat zonder de songgerichte essentie geweld aan te doen. Heerlijke vintage rock met bluesy solo’s en vette keyboards uit onverwachte hoek!