Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
We Sell The Dead – Black Sleep
earMUSIC
Release datum: 21 februari 2020
Tekst: Vera Matthijssens – 23 februari 2020
“Ook al heeft het materiaal een zekere aanstekelijkheid, toch weerklinken genoeg zware riffs om van een schitterend contrast tussen sensitieve introspectie en heftig rockend te spreken. Een album van een meesterlijke zanger met stermuzikanten!”
9/10

Twee jaar geleden werden we bijzonder aangenaam verrast door het debuut van We Sell The Dead met de grappige titel ‘Heaven Doesn’t Want You And Hell Is Full’. Deze supergroep herbergt als blikvangers zanger Apollo Papathanasio (ex-Firewind, Spiritual Beggars) en gitaristen Niclas Engelin (In Flames, Engel) en Jonas Slättung (Drömriket). De Finse drummer Gas Lipstick is om logistieke redenen vervangen door Engel drummer Oscar Nilsson en er is een vaste toetsenist aan toegevoegd in de persoon van Petter Olsson.

In deze bezetting is het tweede album ‘Black Sleep’ – dat staat voor de dood, want in analogie met de bandnaam vind je dit thema terug in alle teksten – opgenomen. We horen minder uitgesproken doominvloeden, al is een flink aantal songs wel slepend en beschouwend. De klassieke hardrock/metal van het vijftal blijft wel monumentaal zwaar bij momenten en uitermate meeslepend. De ontwapenende schoonheid van ‘Caravan’ pakt je meteen bij de lurven. In een heftigere track als ‘Across The Water’ heeft Apollo’s zang een ruwer timbre, terwijl vurige gitaarsolo’s en een vlot refrein bijblijven. De songs zijn voorzien van puike Hammondorgelpartijen en daar is het titelnummer een goed voorbeeld van. De band is een meester in het schrijven van sterke songs, bovendien zijn de gitaarmelodieën van het bedachtzame ‘Carved In Stone’ en ‘Nightmare And Dream’ van wereldklasse. Met akoestische gitaren kan men ook perfect overweg, getuige de ballade ‘The Light’ en het slepend opgebouwde ‘Shallow Grave’. Ook al heeft het materiaal een zekere aanstekelijkheid, toch weerklinken genoeg zware riffs om van een schitterend contrast tussen sensitieve introspectie en heftig rockend te spreken. Een prachtig album van een meesterlijke zanger met stermuzikanten!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.