Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
An Evening With Knives – Sense Of Gravity
Argonauta Records
Release datum: 06 maart 2020
Tekst: Job van Dongen – 23 februari 2020
“Dit is een aanrader voor iedere chauvinist die ook nog eens van stevige muziek houdt!”
8.3/10

An Evening with Knives! Yes, lekker! Begin 2018 gaf ik het debuut ‘Serrated’ nog een 80/100 en dan is nu eindelijk de opvolger ‘Sense of Gravity’ hier. Dit trio uit Eindhoven draag ik steevast een warm hart toe want man, wat kunnen ze rocken. Mocht je de debuutplaat nog niet gehoord hebben – hij staat gewoon op Spotify en is een prima amuse voor wat men op ‘Sense of Gravity’ klaarspeelt. Vrijwel elk facet wordt opgeschroefd naar standje 11 ten opzichte van de voorganger.

Dat ze stoner metal spelen met logge, grove riffs die soms sludgy aandoen en er dan hier en daar nog een post-rock sausje overheen flikkeren zal je na ‘Serrated’ vrij duidelijk zijn. Naast de prima hooks was vooral de productie van die plaat behoorlijk voor een debuut. Op de opvolger klinkt alles net dat beetje lomper, harder en vooral imposanter. Het geluid van de plaat bevestigt nummer na nummer dat dit een trio is – de balans tussen gitaar, bas en drums is echt subliem.

Wel belangrijk om te noemen is dat de songs dit keer hebben ingeleverd op dynamiek en vooral zijn de hypnotische, cleane post-rock, Tool-geïnspireerde passages minder aanwezig. Daarvoor in de plaats zijn juist de riffs in ’t algemeen wat meer een eenheid geworden en kun je echt meegesleurd worden in de “deining” die veel nummers behelst; iets dat de voorganger soms wat mistte door de regelmatige shifts in intensiteit. En wat kan ik nog zeggen over frontman Marco Gelissen behalve “Wat. Een. Brul!” Dit is een aanrader voor iedere chauvinist die ook nog eens van stevige muziek houdt!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.