Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Wacken Open Air 2019 – De Ballroom DJ

 
“Het leukst aan Wacken DJ zijn is de creativiteit van onze bezoekers, ze halen de meest maffe streken uit.”
Het zijn mensen die door de festivalbezoeker nogal eens over het hoofd worden gezien, maar toch onmisbaar zijn voor de goede sfeer: de DJ’s die het publiek tussen de optredens door vermaken. Op een enorm festival als Wacken Open Air is er een flinke club DJ’s aanwezig, en die club wordt geleverd door het “Ballroom Hamburg DJ Kollektiv”. Maar hoe is het nu eigenlijk om DJ te zijn op zo’n toonaangevend evenement in de metal? Ik besloot een van hen aan de tand te voelen over zijn werk op Wacken en de keus viel op de jongeman die in de Metal Heart tent draait, de plaats waar de classic metal en de ballads gedraaid worden ter flirterig vermaak. Met zijn twee meter lange verschijning, gespierde getatoeëerde armen en lange blonde haren zal hij vast weinig moeite hebben met de dames laten smelten. Zijn naam is Mark André Kluck, maar hij staat beter bekend als DJ Fuchs, en hij blijft tijdens ons korte gesprek naarstig zijn apparatuur opbouwen voor de opening van het festivalterrein.
Door: Jori van de Worp Ι  18 augustus 2019

Dus je bent Ballroom DJ op Wacken. Wat behelst dat allemaal?
We hebben hier op Wacken vier plaatsen waar een DJ moet staan. We staan hier in de Metal Heart, een beetje een relax en ballad-flirt tent, maar dat mixen we met wat classic rock omdat het gewoon betere feestmuziek is. Verder is er het Bullhead City Circus waar een collega van me staat en waar het zwaardere feestwerk gedraaid wordt. Verder kan je de History Stage vinden waar we vooral classic heavy metal draaien, en dan is er nog de Red Bull Area waar we wat nieuwer spul draaien, metalcore en zo.

Hoe ben je zelf bij de Ballroom DJ crew terecht gekomen?
Ik draaide hier en daar op plaatsen in Hamburg, en Otti, de big boss van de Ballroom DJ’s zag me enkele keren aan het werk. Op een dag vroeg hij me of ik geïnteresseerd was om op Wacken te werken, en daar ben ik zonder enige twijfel op ingegaan! Ik was zo blij, het is een eer om hier zo aanwezig te zijn.

Hoeveel van jullie club lopen er hier nou rond?
We zijn met zijn zessen en bezetten in totaal vijf podia. De eerste vier die ik al had genoemd en dan is er ook nog een tent in het dorp Wacken zelf.

En hoe lang zijn je werkdagen op de drukste dagen van het festival?
Pfoeh euh, dat zal ongeveer veertien uur zijn, al voelt het als twintig haha. Na deze week ben ik dringend aan vakantie toe, maar het is het absoluut waard.

Hoe bereid je je voor op een werkdag draaien op Wacken?
Ik heb niet echt een voorbereiding. Het belangrijkste is dat ik er op tijd ben en dat is met zulke lange dagen nog best een uitdaging haha.

Wat is er nu het leukste aan Wacken DJ zijn?
Dat is de creativiteit van onze bezoekers, ze halen de meest maffe streken uit. Twee jaar geleden had een stel een plastic koe hier naar binnen gesleept en gingen er beurtelings op rodeo-rijden. Of ze gaan met zijn allen op de grond zitten en doen alsof ze aan het roeien zijn. Ze hebben zulke rare ideeën en ze zijn vaak zo grappig om te zien.

En wat is dan het mafste wat je ooit hebt gezien terwijl je stond te draaien?
Afgelopen dinsdag kwamen de Wasteland Warriors langs in hun auto’s naar de Red Bull stage. Ze zetten de vuur en stoom van hun auto’s aan en dat maakte me een herrie! Gemixt met de muziek was dat een oorverdovend kabaal en dat was wel heel maf, vooral omdat het zo onverwacht was haha.

Heb je nog een favoriet nummer wat je graag laat horen?
Dat verschilt per jaar eigenlijk. Dit jaar is het denk ik ‘Cross Off’ van Mark Morton, maar het nummer wat hier in de Metal Heart altijd het best aanslaat is eigenlijk ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen.

En welke nummers zijn volgens jou typische Wacken anthems?
‘Fear Of The Dark’, geen twijfel! Iedereen zingt het altijd van begin tot eind mee inclusief de whoohoohoo’s die je live hoort.

Hoe ben je zelf eigenlijk in de metal terecht gekomen?
Mijn oudere broer luisterde altijd al naar de oudere thrash, Metallica, Megadeth en Sepultura enzo, ik rolde er zo in.

Stel nou dat ik ook Wacken DJ zou willen worden, wat zou ik dan moeten kunnen en moeten doen?
Je moet je muziek kennen en je moet ook de muziek bezitten. De muziek is geen eigendom van Ballroom DJ Kollektiv of van Wacken, maar van de DJ. Vanuit technisch oogpunt valt het allemaal wel mee, het is niet zo’n complexe bedoeling. Het belangrijkste is dat je het leuk vindt om te doen, anders hou je dit niet vol.

Als je je werk in twee of drie woorden moet samenvatten, hoe zou je dat dan doen?
Het is leuk, het is een eer, en niet in de laatste plaats vermoeiend haha.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Wacken Open Air.