Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Veritates – Killing Time
Pure Steel Records
Release datum: 17 januari 2020
Tekst: Erik Boter – 06 januari 2020
“‘Killing Time’ best een knap gemaakt debuutalbum, maar er valt ook nog een aantal dingen te verbeteren.’’
7/10

‘Killing Time’ is de debuutplaat van de Duitse power metalband Veritates. De heren hebben (nog) geen grote staat van dienst maar hopen dit met hun eersteling op positieve wijze te veranderen.

Het album opent lekker fel met het snelle ‘The Past Is Dead’: vingervlugge riffs en dito dubbele bassdrums en daaroverheen een melodieuze zanglijn en een makkelijk mee te blèren refrein. De band zelf geeft aan hun invloeden te halen uit werk van Iced Earth en Kamelot, ik hoor zelf meer de vroege Helloween. Althans, in deze opener. In de titeltrack ‘Killing Time’ (geen cover van het gelijknamige Sweet Savage nummer) hoor ik een heel herkenbaar Mötley Crüe riffje en in het nummer ‘Jerusalem Syndrome’ zijn lekker galloperende gitaarritmes te horen die het werk van Iron Maiden zo herkenbaar maken. Veritates weet dus waar Abraham de mosterd haalt, zoveel wordt wel duidelijk.

De slaggitaarpartijen van gitarist Tom Winter zijn dus dik in orde, voor de solo’s echter werd een blik gastgitaristen (ik tel er zo zes) opengetrokken die elk nummer van flitsend spel voorzien. Zanger Andreas von Lipinski doet het ook helemaal niet slecht, toch krijgt hij ook steun in de vorm van gastbijdragen van een tweetal extra zangers. De composities zijn gevarieerd genoeg, de band biedt snelle, beukende power metal (de opener), wat meer midtempo werk, een thrashy snelle headbanger (de afsluiter ‘Hasta la Muerte’) en een episch (elf minuten) stuk met de titel ‘Hangmen also die’. Die laatste track was veel beter gelukt als er iets meer moeite was gedaan om wat betere teksten te schrijven. Van rijmelarij als (ik citeer): ‘The smell of death is in the air, people freezing in their underwear’ moet ik alleen maar heel hard lachen, en dat lijkt mij nou precies niet de bedoeling van dit overigens prima opgebouwde nummer.

Samenvattend is ‘Killing Time’ best een knap gemaakt debuutalbum, maar er valt ook nog een aantal dingen te verbeteren. Nu snel op zoek naar een sologitarist en een toertje scoren als opener van Iced Earth of Kamelot.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.