Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Varg – Zeichen
Napalm Records
Release datum: 18 september 2020
“Dit is Viking metal zoals het hoort!”
8.8/10
Vera Matthijssens I 12 september 2020

Varg heeft een drastische beslissing genomen. Wij beschouwden hen altijd al als een pagan/viking metalband, maar op het vorige album ‘Das Ende Aller Lügen’ handelden de teksten ook over hedendaagse onderwerpen. ‘Zeichen’ is echter een puur Viking metalalbum dat een keur aan facetten van het leven van de Vikingen belicht. Daar hoort een nieuwe outfit bij en een andere bezetting, maar zanger Freki en drummer Fenrier staan nog steeds aan het roer.

Dat betekent opzwepende, toegankelijke, melodieuze death/black metal voorzien van Duitse teksten. De band weet de energie goed te kanaliseren, telkens met een vleugje epiek en furieus elan. ‘793’ vangt met veel sfeer aan, maar de woeste uitval met Freki’s barse stem laat er geen twijfel over bestaan: dit wordt een feestelijke herovering van de troon! ‘Schildwall’ en ‘Auf Die Götter’ gaan er ontzettend strak tegenaan, maar altijd met een fascinerende aanstekelijkheid. Amon Amarth invloeden zijn niet te ontkennen in het uitstekende gitaarwerk.

Halverwege wordt de cadans van de veroverende Viking plots onderbroken met de intrede van een nieuwe zangeres en meer verfijning. Varg verrast dan met ‘Rán’ (een intro met Vikingdrums en vrouwelijke esoterische zang) en het uptempo duet tussen nieuwe zangeres Fylgja en Freki in ‘Fara Til Ranâr’. Vervolgens heerst er terug voortvarendheid, met het van aanstekelijke gitaarmelodieën voorziene ‘Wildes Heer’, het strakke ‘Feld Der Ehre’ met zijn wisselende tempo’s en het kwiek rockende ‘Wanderer’. Om vervolgens te eindigen met twee epische knallers: het lange ‘Verräter’ (met tokkelende gitaarpassages, gesproken passages en fluisterzang) en de verrukkelijke hymne ‘Zeichen’ die uitnodigt tot liederlijk samen zingen en proosten. Dit is Viking metal zoals het hoort!

Het mediabook schenkt je bovendien een bonus disc waarop alle songs met gastmuzikanten uitgevoerd worden. Onder de genodigden o.a. leden van Eluveitie, Wolfchant, Nachtblut en Equilibrium.