Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Vandenberg’s Moonkings & Tricklebolt – 013 Tilburg – 30 november 2019

“Voor een volle zaal werd nogmaals aangetoond dat het “on-hold” zetten van Vandenberg’s Moonkings een groot gemis zal gaan zijn in de Nederlandse muziekscene…
Enige tijd terug werd het bericht in omloop gebracht dat Vandenberg’s Moonkings voor onbepaalde tijd in de ijskast gezet zou worden en dat dit najaar er nog een laatste (afscheids?) toer gedaan zou worden. Natuurlijk moest ondergetekende nog eenmaal gaan genieten van het prima songmateriaal dat Adje van den Berg met deze band in elkaar gestoken had en daar ze op zaterdagavond 30 november langs zouden komen in de 013, was het niet zo moeilijk om de daad bij het woord te voegen. Voor een volle zaal werd nogmaals aangetoond dat het “on-hold” zetten van Vandenberg’s Moonkings een groot gemis zal gaan zijn in de Nederlandse muziekscene…
15/12/19 I Tekst: Sjak Roks I Pics: Hans Lievaart

Als support act had men de inmiddels goed aan de weg timmerende Nederlandse formatie Tricklebolt geprogrammeerd, die dit jaar al als voorprogramma van grootheden zoals Uriah Heep en Y&T hadden gefungeerd en dat was mijns inziens een behoorlijk goede keuze. De met zeventiger jaren invloeden doorspekte muziek van Tricklebolt paste prima bij het jaren tachtig geluid van Vandenberg’s Moonkings en ook op deze avond lieten ze zien dat men zich op het podium prima thuis voelt. Het enthousiasme spatte er van af en in combinatie met het lekkere en goed uitgevoerde songmateriaal zorgde dat voor een erg aangename live-belevenis. Zanger Bastian Pen liet andermaal horen over een prima stemgeluid te beschikken, terwijl Roy Scholten de muziek van een extra dimensie voorzag met zijn heerlijke Hammond-geluid. Het was echter de beweeglijke gitarist Tim Kampman die zorgde voor de spreekwoordelijke kers op de taart, want zijn energieke uitstraling en frisse gitaarsolo’s wisten zeker een erg positieve indruk achter te laten. Hoogtepunt van de set was voor mij afsluiter ‘1996’, waarin men een uitstekende versie van Deep Purple’s ‘Highway Star’ in verwerkt had. Sprankelend optreden en zeker een goede opwarmer voor Vandenberg’s Moonkings!

Met de jonge honden Sem Christoffel (bas), Mart Nijen Es (drums) en klasbak Jan Hoving (zang) had oudgediende Adje van den Berg een aantal jaren geleden een uitstekende band om zich heen verzameld en dat bleek eens te meer toen men onder luid enthousiasme openingsnummer ‘Nothing Touches’ inzette. Er werd superstrak gemusiceerd en dat gaf Jan Hoving volop de gelegenheid om zijn vocale kunsten te vertonen en die kans pakte hij zeker met beide handen aan. Middels uitstekende versies van onder andere ‘Tightrope’, ‘Line Of Fire’ en het pakkende ‘Close To You’ werd er toegewerkt naar het eerste hoogtepunt in de setlist, zijnde een uitstekende uitvoering van de Vandenberg klassieker ‘Burning Heart, dat door de vele aanwezigen met groot gejuich werd ontvangen.

Niet lang daarna was het tijd voor een tweede hoogtepunt in de vorm van het akoestische intermezzo bestaande uit ‘What Doesn’t Kill You’ (dat in mijn beleving zonder twijfel het beste Moonkings-nummer is) en het Whitesnake-nummer ‘Sailing Ships’, waarom Jan Hoving nogmaals liet horen bij de beste zangers in dit kikkerlandje (en wellicht ook ver daarbuiten) te behoren. Een spetterende versie van het groovy ‘Judgement Day’ luidde de onderhoudende drumsolo in, waarna ‘Reputation’ en ‘Feel It’ de opmaat waren voor het derde hoogepunt van dit optreden, zijnde een fantastische uitvoering van de Whitesnake-hit ‘Here I Go Again’. Na ‘Lust & Lies’ verliet de band het podium, maar natuurlijk moest men nog een keer terugkomen voor de Led Zeppelin-kraker ‘Rock ‘n’ Roll’. Hierna was het dan toch echt gedaan en met enige weemoed werd er afscheid genomen van het erg enthousiaste publiek, dat zich realiseerde dat de intredende winterslaap van Vandenberg’s Moonkings een groot gemis zal gaan opleveren. Natuurlijk zullen de bandleden de nodige andere projecten op het oog hebben, maar het is nog maar de vraag of dat eenzelfde chemie zal gaan opleveren als die er bij Vandenberg’s Moonkings overduidelijk aanwezig was. Hopelijk zal men in de toekomst ooit nog besluiten om de band weer tot leven te wekken, want dit optreden maakte andermaal duidelijk hoe goed dit Vandenberg’s Moonkings daadwerkelijk is!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Battle Beast.