Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Urfaust – Teufelsgeist
Ván Records
Release datum: 11 november 2020
“’Teufelsgeist’ is zoals kunst: voor sommigen zal dit een nog moeilijk te overtreffen meesterwerk zijn en voor anderen ziet het er uit als naar doek gesmeten stront.”
8/10
Koen Smits I 27 november 2020

Voor velen is het werk van Urfaust erop of eronder, maar je kan niet zeggen dat het Nederlandse duo de gemoederen onberoerd laat. Van hun verrassende debuut ‘Geist Is Teufel’ tot het wanhopige ‘The Constellatory Practice’ en alles er tussenin weet men de luisteraar te boeien, dan wel weg te jagen. Het nieuwe album ‘Teufelsgeist’ komt er binnen het jaar na de split met Abruptum, waarbij de dwingende song ‘Scabreusheden Uit Het Tuchtarsenaal’ de verwachtingen voor een nieuw album alleen maar omhoog stuwden.

Hetgeen me het hardst opvalt na de eerste luisterbeurt is het zich opbouwende negativisme naarmate het album vordert. Waar opener ‘Offerschaal Der Astrologische Mengvormen’ nog met vrij opgewekt klinkende orkestratie verder waggelt, merk je zelfs bij het begin van ‘Bloedsacrament Voor De Geestenzieners’ al dat er een ander sfeertje hangt. Meer ziekelijk en vooral donkerder. Deze trend blijft zich verder zetten en heeft je tegen het einde toe helemaal leeggezogen. Waar je nog enigszins goedgeluimd en met volle goesting begon aan dit album, ben je naderhand een zieltogend hoopje ellende. Laat dat nu net één van de sterktes van Urfaust zijn. Zij kunnen als geen ander mee de gemoedstoestand van de luisteraar beïnvloeden en het is aan die luisteraar om een manier te vinden daar mee om te gaan. De stilte in het instrumentale ‘Van Alcoholische Verbittering Naar Religieuze Cult’ is oorverdovend. In ‘De Filosofie Van Een Gedesillusioneerde’ speelt de basgitaar de hoofdrol in een verder zeer beklemmend nummer en in afsluiter ‘Het Godverlaten Leprosarium’ krijgen we de definitie  van “teloorgang”, dieper dan dit kan je niet zakken. Laten we het er op houden dat het allemaal weer lekker krankzinnig is.

Het vrij sobere artwork is van de hand van Karmazid en dat is toevallig een van mijn favoriete artiesten. Kijk voor zijn werk naar de hoezen voor Andavald, Blaze Of Perdition, Draghkar, Krukh, Membaris en recent nog de nieuwe Skáphe. Hij werkte eerder al voor Wedereganger en Urfaust zelf ook. ‘Teufelsgeist’ is zoals kunst: voor sommigen zal dit een nog moeilijk te overtreffen meesterwerk zijn en voor anderen ziet het er uit als naar doek gesmeten stront. Er zit toch geen waarheid in onze benevelde meningen en er is  vooral geen objectieve beoordeling over mogelijk. Gewoon zelf ondergaan.