Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
U.D.O. – Live in Bulgaria 2020
AFM Records
Release datum: 9 maart 2021
“Dit een rechttoe rechtaan live album en toch iets bijzonders, juist omdat dit concert zoiets gewoons is in een ongewone tijd waarin we dit alweer een jaar moeten missen.”
Jori van de Worp  I 09 maart 2021

Als er één ding is wat ik nooit verwacht had te doen, is het wel een recensie schrijven van een “live in 2020” release. Toch heeft Duitse heavy metal legende Udo Dirkschneider het afgelopen jaar nog live gespeeld, en wel in Bulgarije. De volledige titel van deze live release is ‘Live In Bulgaria 2020 – Pandemic Survival Show’, het is opgenomen op 18 september in een oud Romeins amfitheater en nu komt de officiële release van het album wat zowel op cd als op DVD/Blu-ray uitkomt.

Dit een rechttoe rechtaan live album en toch iets bijzonders, juist omdat dit concert zoiets gewoons is in een ongewone tijd waarin we dit alweer een jaar moeten missen. De band rondom onze onvermoeibare kleine reus speelt hier een show van meer dan twee uur. Zijn toen meest recente soloplaat ‘Steelfactory’ heeft de hoofdrol, verder is de setlist mooi verdeeld over zijn andere soloplaten en natuurlijk krijgen we ook een handjevol klassiekers van die ene band waar hij groot mee is geworden. Dit keer geen orkesten van militaire muziekkorpsen en bombastische grootsheid, gewoon Udo en zijn band die de lekker bekkende Duitse metal op overtuigende wijze overbrengt aan een publiek wat uit de handen van de band vreet. De heerlijke beukers als ‘Metal Machine’ en het nieuwere ‘Hungry And Angry’ worden afgewisseld met de snellere stukken als ‘Rising High’ en uiteraard ‘Fast As A Shark’. De productie, traditiegetrouw weer in handen van Stefan Kaufmann, zorgt ervoor dat het live gevoel goed overkomt. Het publiek is duidelijk te horen maar niet op een overheersende of storende manier, en alle instrumenten komen goed tot hun recht in deze registratie van een toch lastig te organiseren concert. Wat in de video opvalt is eigenlijk nog het meest dat niks opvalt! Je ziet niemand met een mondmasker in het publiek en afstand houden gebeurt ook niet. De coronaregels zijn daar blijkbaar toch van een andere orde dan hier. Het geeft hoop voor de toekomst: hopelijk kan dit allemaal snel ook in Nederland weer.