Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Toledo Steel – The First Strike Of Steel
Dissonance Productions
Release datum: 15 mei 2020
“We horen een hongerig bandje dat duidelijk heeft geluisterd naar de helden van hun ouders in de NWOBHM periode.”
Erik Boter I 01 mei 2020

Het Engelse Toledo Steel bracht in 2018 hun debuutalbum ‘No Quarter’ uit. Het album werd vooraf gegaan door twee in eigen beheer uitgebrachte EP’s: ‘Toledo Steel’ in 2013 gevolgd door ‘Zero Hour’ twee jaar later. Omdat deze twee geluidsdragers volledig zijn uitverkocht heeft het huidige label van de band, Dissonance Productions, besloten beide EP’s opnieuw uit te brengen op één album.

Aldus zal ‘First Strike of Steel (The Early Years Anthology)’ het levenslicht zien. De eerste drie tracks komen van de debuut EP. En hoewel de productie vrij typisch is voor een eigen beheer product met een laag budget (lees: matig) zijn deze drie songs qua songmateriaal wel het best. We horen een hongerig bandje dat duidelijk heeft geluisterd naar de helden van hun ouders in de NWOBHM periode. Een beetje van Iron Maiden, een stukje Angel Witch en een flard van de oude Saxon zijn wel te herkennen in de liedjes. De overige zes nummers (eigenlijk vijf want het titelnummer is een intro) komen van de tweede EP af. De productie van die tracks is een stuk beter, maar het songmateriaal is minder. ‘Children Of The Sun’ bijvoorbeeld is heeft wel een heel kinderachtig meezingrefreintje en verder is de originaliteit erg ver te zoeken. Ook afsluiter ‘Toledo Steel’ maakt op mij minder indruk dan de nummers van de debuut EP. 

Wil je jouw Toledo Steel verzameling compleet houden en viste je naast het net toen je de ‘Toledo Steel’ en ‘Zero Hour’ wilde aanschaffen, dan is dit album een goede koop. Ik zelf wacht even op het volgende volledige studio album van de groep.