Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The Waymaker – The Waymaker
Melodic Passion Records
Release datum: 25 september 2020
“Al met al levert The Waymaker een debuut af om trots op te mogen zijn. Alleen had iets meer nuance en minder bombast het album goed gedaan. Ach, een verbeterpuntje voor de mogelijke opvolger.”
8.4/10
Wim Rueter I 16 september 2020

Sinds de zomer van vorig jaar is The Waymaker actief als nieuwe band/project. De Zweedse zanger en componist Christian Liljegren (ex-Narnia) verenigde zijn muzikale krachten en talent met die van gitarist Jani Stefanovic (die ook de bas en keyboards voor zijn rekening neemt). Niet veel later sloot zangeres Katja Stefanovic (jazeker, de vrouw van…) aan. Begin 2000 begonnen Stefanovic en Liljegren hun muzikale samenwerking echter al in de band Divinefire. Die band leverde vijf albums af met bombastische power metal welke vooral gretig aftrek en bijval vond in Zuid Amerika en Japan. Nu zijn ze dus terug onder de vlag van The Waymaker, en de door de band genoemde invloeden zoals Yngwie Malmsteen of Stratovarius hoor je zeker terug op dit gelijknamige debuutalbum.

Van de negen nummers zijn er acht origineel. De negende is een cover van de Stryper klassieker ‘Soldiers Under Command’. Het trio had beter kunnen kiezen voor een eigen compositie. De wat erg bombastische uitvoering voegt namelijk niets toe aan het origineel. Gelukkig heeft The Waymaker daarvoor met de eerste twee nummers (het sterke en rappe ‘The Waymaker’ en single ‘Kingdom Of Heaven’) al een sterke indruk gemaakt en hun visitekaartje afgegeven. Het album is van een productie voorzien die je eigenlijk in dit genre altijd terug hoort; massaal, bombastisch en ontdaan van alle subtiliteit. Menig stukadoor kan iets leren van deze productie als het gaat om het dichtsmeren van ieder hoekje.

Ondertussen zijn het sterke en melodieuze ‘Marching On’ en het instrumentaaltje ‘Prophet’s Sign’ ook alweer de revue gepasseerd. Beiden hevig geïnfecteerd met het Malmsteen virus, maar dan wel in de goede zin van het woord. De Zweedse egotripper zou zelf weer eens met nummers van dit kaliber moeten komen. Wel even een nuance qua gitaarspel, Stefanovic weet de snaren bovengemiddeld goed te raken, maar Malmsteen blijft qua kunnen toch nog steeds ver vooruit lopen op zijn concurrentie. Van de twee zangers neemt zangeres Katja Stefanovic de meest bescheiden rol in. Grotendeels achtergrondzang met hier en daar wat solo zanglijnen. Alleen in de powerballad ‘The Rain Of Your Love’ en ‘Kingdom Of Heaven’ treedt ze op de voorgrond. De overige leadvocalen zijn voor de vocale krachtpatser Liljegren.

Al met al levert The Waymaker een debuut af om trots op te mogen zijn. Alleen had iets meer nuance en minder bombast het album goed gedaan. Ach, verbeterpuntje voor de mogelijke opvolger.