Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
LIK – Misanthropic Breed
Metal Blade
Release datum: 25 september 2020
“Laat LIK een vernieuwend genre horen? Helemaal niet. Maar ze brengen wel een pak vernieuwing in het genre.”
8.5/10
Koen de Waele I 16 september 2020

Het aantal death metalbands is ondertussen wereldwijd al lang niet meer bij te houden en gelukkig ook niet meer tegen te houden. Vanuit de sloppenwijken in Indië, de jungle in Latijns Amerika en streng religieuze landen zoals Syrië en Iran, overal is het aanwezig. Het merendeel echter is tussen ons gezegd het beluisteren niet waard. Een uitzondering hierop is het Zweedse LIK.

Namen als Dismember en Entombed zullen zeker vernoemd worden als er een boeiende conversatie over LIK gehouden worden. Het elektrische zaag gitaargeluid van de Boss HM-2 (hoewel het origineel de Behringer HM-300 is) neemt net als hun grote voorbeelden een prominente plaats in. Het verhaal van LIK gaat verder op ‘Misanthropic Breed’. Starten doen ze met ‘The Weird’. Na een horror slasher intro komt de HM-2 eraan met snel drumwerk en een zanger die het grunten tot kunst verheft. Een van de strafste en meest zalige nummers op het album is ‘Funeral Anthem’. Wat een zalig death metal ritme wordt hier gecreëerd. Dit is eigenlijk een klassieker in wording. LIK beukt dat het een lieve lust is en de melodielijnen klinken lekker strak en stevig. De enige uitzondering is het logge en doomig klinkende ‘Female Fatal to the Flesh’. Maar ondanks het verschil in snelheid, blijft het nog steeds een lekker nummer.

Laat LIK een vernieuwend genre horen? Helemaal niet. Maar ze brengen wel een pak vernieuwing in het genre. En dat kan ik alleen maar toejuichen met deze zalige klassieke death metalplaat.