Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The Mezmerist – The Innocent, The Forsaken, The Guilty
Nuclear War Now! Productions
Release datum: 15 juli 2019
Tekst: Pim B. – 19 juli 2019
“Voer voor muziekliefhebbers met een uitgesproken smaak en mensen die alles verzamelen wat maar enigszins met Black Sabbath te maken heeft.”

Ergens in de vroege jaren 80 ontworstelt Tommy Mezmercardo zich aan het juk van zijn dominante vader. Hij verlaat als 18-jarige zijn ouderlijk huis en gaat gitaar spelen. Dit mocht hij daarvoor niet. Hij krijgt de gitaar vrij snel onder de knie en begint ook met het componeren van songs. Zijn grote invloeden zijn Van Halen, Black Sabbath en Frank Marino’s Mahogany Rush. Hij neemt demo’s op met een 4-track recorder. In 1983 wil hij zijn muziek ook opnemen, maar daar heeft hij uiteraard muzikanten voor nodig. Op een dag hoort hij dat niemand minder dan Bill Ward op een besloten feestje met een surf rock coverband aan het spelen is. Mezmercardo trekt zijn stoute schoenen aan en benaderd Ward. Die stemt in om in de studio de drums op te nemen. Dit moet wel in het geheim gebeuren want Ward is contractueel verbonden aan Black Sabbath, waarmee hij in 1983 het album ‘Born Again’ opneemt. Rond die tijd neemt The Mezmerist ook vier songs op. De bassist is een zekere Roger Abercrombie. De EP verschijnt overigens in een gelimiteerde oplage van 500 stuks pas twee jaar later in 1985.

Jarenlang is dit obscure plaatje een gezocht item onder Black Sabbath fans. In 2013 verschijnt een heruitgave via Shadow Kingdom Records. Hierop staan nog drie tracks die niet eerder zijn uitgebracht en er is een DVD aan toegevoegd. Nu heeft Nuclear War Now! Productions de in totaal zeven songs weer uitgebracht. Dit keer als vinyl album. Het feit dat Bill Ward op vier songs speelt, is interessant te noemen. Verder blijft het obscuur en is het muzikaal gezien slechts voor een beperkte groep liefhebbers de moeite waard. Als je van Italiaanse doom of van bands als Cirith Ungol of Brocas Helm houdt, dan kun je dit wel waarderen. De zang van Mezmercardo is een stijl waar je van moet houden. Naar eigen zeggen was vooral David Lee Roth een voorbeeld, maar zijn falsetstem doet vooral denken aan King Diamond. Dit was echter geen invloed voor Mezmercardo want hij kende Mercyful Fate rond die tijd helemaal niet.

Kortom, voer voor muziekliefhebbers met een uitgesproken smaak en mensen die alles verzamelen wat maar enigszins met Black Sabbath te maken heeft.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.